Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna kan ta över makten i Norrtälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

En opinionsundersökning från Sifo pekar mot maktskifte i Norrtälje kommun. S, V och MP går kraftigt framåt medan samtliga borgerliga partier tappar.

Annons

Norrtälje kommun har haft borgerligt styre i 16 år. Dominansen förstärktes valet 2010 då Alliansen fick nio mandat fler än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nu kan de rödgröna vara på väg att bryta övertaget. S, V och MP skulle tillsammans få egen majoritet, 52,8 procent av rösterna, enligt en opinionsundersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholms län.

Sifo har frågat tusen Norrtäljebor över 18 år hur de skulle rösta i kommunvalet om det vore val i dag.

S gör det största rycket, från 29,6 procent vid valet 2010 till 36,8 procent.

– Förståelsen för vår politik har ökat. Vi prioriterar jobben och investeringar i skolan framför skattesänkningar, säger Ulrika Falk (S), oppositionsråd i Norrtälje.

Moderaterna backar 5,5 procent i mätningen och får 27,7 procent av rösterna.

– Vi ligger ungefär på de siffrorna som vi hade i valet 2006 och ett halvår före valet 2010. Valet avgörs på valdagen, tusen personer har frågats i undersökningen men det är 44 000 som röstar i höst, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Samtliga fyra borgerliga partier går bakåt. Värst är läget för Kristdemokraterna som bara når 2,6 procent och Folkpartiet som förlorar hälften av väljarna och hamnar på 4 procent.

Karin Karlsbro, FP:s förstanamn på listan inför kommunvalet, konstaterar liksom Kjell Jansson att valet avgörs först i september.

– Vi kraftsamlar just nu och känner ett växande intresse för våra frågor. Vi ger oss inte när det gäller kraven på bättre skola och omsorg, säger Karlsbro.

Socialdemokraterna i länet har beställt opinionsundersökningen från Sifo i tre kommuner: Norrtälje, Huddinge och Järfälla. Att just de kommunerna valts ut beror på att partiet känner medvind där.

Resultatet tyder på ett maktskifte i alla tre kommunerna.

Toivo Sjörén, ansvarig för Sifos opinionsundersökningar, tror att rikstrenden, där S går starkt, kan ha påverkat.

– Men osäkerheten bland väljarna är generellt större i kommunvalet än i riksdagsvalet. Många kommunväljare bestämmer sig senare och det är dessutom vanligt att man röstar på olika partier i de olika valen, säger Sjörén.

För S i Norrtälje är målet att bli största parti i höst.

– Vi går till val på vår egen politik och kan även tänka oss blocköverskridande majoritetsbildningar beroende på valresultatet, säger Ulrika Falk.

Vet du vilket parti du ska rösta på? Testa dig själv i Valkompassen!

Om mätningen

Undersökningen gjordes 4-15 april

Sifo har frågat tusen personer över 18 år i Norrtälje vilket parti de skulle rösta på i kommunvalet om det vore val i dag.

Undersökningen genomfördes på telefon 4-15 april på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholms län.

Svarsfrekvensen var cirka 70 procent, enligt Sifo. Det är något lägre än i Sifos väljarbarometrar för riksdagsvalet då svarsfrekvensen brukar vara drygt 80 procent.