Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rodenelever provar på EU-röstning

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Snart stundar EU-valet. Eleverna på Rodengymnasiet får dock prova på hur det är gå till valurnorna redan två dagar innan. Då hålls nämligen ett EU-skolval.

Annons

3 548 personer i Norrtälje är förstagångsväljare inför valet till EU-parlamentet den 25 maj. I det skolval som hålls på Rodengymnasiet den 23 maj får dock alla 1 167 elever rösta.

När NT besöker skolan har de två klasserna som går sista året på samhällsprogrammet planeringsmöte inför att organisera skolvalet. Läraren Hans Belin inleder med att fråga hur många ledamöter det finns i EU-parlamentet. Någon gissar på 500, en annan på flera tusen.

– Det är ungefär dubbelt så många som sitter i riksdagen, 751 platser. Sverige har 20 av de platserna, säger Hans Belin.

När en skola håller ett skolval ska det vara så likt ett riktigt val som möjligt. De ska välja arrangör, kontrollant, röstmottagare och rösträknare.

– Det här är en övning i hur ett demokratiskt val går till, säger Hans Belin.

Intresset i klassen är inte överväldigande. Trots att de går samhällsprogrammet är inte så många intresserade av politik, säger eleverna Sebastian Sjöberg-Lindfors, Isabelle Goncalves och Marcus Sandström.

– Vi är nog bara fyra stycken som är väldigt intresserade, säger Marcus Sandström.

Varför det är så vet de inte riktigt. Att rösta i EU-valet känns självklart.

– Sverige är en del av EU och då är jag också en del det, säger Sebastian Sjöberg-Lindfors.

I ngen av de tre känner sig ”superinsatta” i EU. Bryssel ligger långt bort.

– Riksdagsvalet känns mer relevant, säger Isabelle Goncalves.

De tycker att lärarna har lagt ner mycket energi på att undervisa om EU.

– Det handlar om demokrati. Ju mer man vet desto mer kan man påverka, säger Sebastian.

Han är mest intresserad av jämställdhetsfrågor och rättigheter för homo-, bi- och transsexuellas rättigheter. Marcus funderar över den fria rörligheten och hur det påverkar narkotikainflödet. De tycker att det är bra att skolan anordnar ett skolval.

– Chansen ökar att fler kommer att delta i det riktiga valet. Jag hoppas att valdeltagandet blir så högt som möjligt, säger Sebastian.

Hans Belin tycker att intresset för samhällsfrågor och politik minskat under hans 26 år som lärare i samhällskunskap.

– Kunskaperna om EU är inte så bra. Några är väldigt intresserade, medan hälften inte är det, säger han.

En av anledningarna tror han kan vara att det förr bara fanns två tv-kanaler.

– I dag finns det hundratals. Men vi måste anpassa oss. Vi använder internet mycket i undervisningen. När de får leta information själva sätter det sig bättre.

Skolval

De skolor som vill delta i skolval anmäler sig till Skolval 2014 som drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet.

Till EU-parlamentsvalet har 243 skolor i landet anmält sig. Av Norrtäljes skolor har bara Rodengymnasiet anmält sig.

Skolorna ska ha en arrangör, en kontrollant som ser till att valet går till korrekt samt röstmottagare och rösträknare.

I vallokalen ska det finnas valskärmar, som Rodengymnasiet får låna av kommunen, samt valsedlar som Skolval 2014 distribuerar. Det kommer att finnas valsedlar till de partier som ställer upp i valet till EU-parlamentet: Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Piratpartiet, Junilistan och Feministiskt initiativ.

Den 26 maj publiceras valresultatet.