Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roden får bakläxa för inbjudna partier

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Inför EU-valet tänkte Rodengymnasiet bara bjuda in två partier. Det gjorde utbildningsnämndens ordförande Louise Branting (C) upprörd.

När en skola tar ställning till om ett politiskt parti ska komma på besök måste det ske på objektiva grunder. Enligt Skolverkets sammanställning Politisk information i skolor är det objektivt om de partier som sitter i folkvalda församlingar får besöka skolan. Utbildningsnämnden beslutade 2009 att alla partier ska välkomnas.

När utbildningsnämndens ordförande Louise Branting (C) fick höra att endast Socialdemokraterna och Moderaterna skulle få debattera EU på Rodengymnasiet blev hon upprörd.

– Jag förde fram att jag tycker att samtliga partier ska ges företräde. Det har vi ett nämndsbeslut på. Så länge vi inte lever i en tvåpartistat ska inte bara två partier få komma, säger hon.

– Man kan inte exkludera partier utifrån vad man tycker om dem. Elever är inte korkade. De kan kritiskt granska vad partierna säger.

Det tog skruv. Skolan kommer nu att anordna en debatt mellan åtta partier, som är representerade i riksdagen, den 20 maj.

– Det finns ett beslut från 2009 att alla ska vara delaktiga. Kanske glömdes detta bort. Det är bra att det nu blir som vi beslutat om, säger Heinz Glöckler, verksamhetschef för gymnasiet.