Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riv inte bryggan i Stämmarsund – renovera den

Norrtälje kommun har beviljat bidrag för behövlig upprustning av Stämmarsunds ångbåtsbrygga problemet är att bidraget ska gå till att riva befintlig brygga för att bygga en ny större. Att renovera bryggan kostar hälften.

Att riva befintlig brygga för att bygga en ny avgjort större innebär ett stort och onödigt ingrepp i den känsliga miljön runt Stämmarsundviken. Det är ingen brist på hamnar i skärgården och det finns ingen anledning till att ge bidrag för en större utbyggd brygga. Föreningen Bevara Ångbåtsbryggan i Stämmarsund kan visa att man med ett betydligt mindre ingrepp i miljön kan renovera befintlig brygga och fortfarande uppfylla alla krav på en ångbåtsbrygga från Blidösundsbolaget med flera och därmed snabbt få igång passagerartrafiken igen.

Föreningen Bevara Ångbåtsbryggan i Stämmarsund har en offert från en etablerad och erfaren entreprenör som byggt många bryggor i skärgården och som i offerten renoverar bryggan för halva kostnaden. Det kan inte vara rimligt att spendera dubbelt så mycket skattepengar för att gynna vissa privata intressen på bekostnad av allmänhetens, oss boende och andra näringsidkare - som säkert gärna skulle hyra ut båtplats till linjetrafiken. Kommunens riktade bidrag riskerar därigenom också att snedvrida konkurrensen och missgynnar lokala aktörer.

Förslaget som ligger på bordet, som fått bidrag beviljat och som kostar dubbelt mot vad det behöver, bygger på en idé att privatisera bryggan och utveckla ny kommersiell verksamhet. I förlängningen finns ingen garanti mot att bryggan till sist blir helt privat.

Alla boende runt bryggan vill ha bryggan renoverad men ingen stödjer Stämmarsund ångbåtsbrygga ideell förenings utbyggnads- och exploateringsplaner. Vi har lagt in yrkande till kommunen att styra om bidraget så att pengarna går till bryggan i stället för privata intressen. Vi hoppas på sunt förnuft, att vi kan renovera bryggan nu under sommaren 2020 för halva pengen och att bryggan förblir en öppen och allmän plats.

Rolf Blomberg, ordförande Bevara Ångbåtsbryggan i Stämmarsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel