Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risker med wifi på resan

Nio av tio svenskar använder publika trådlösa nätverk för att surfa med dator, mobil eller surfplatta på resan. Men det innebär risker som kan vara bra att känna till.

Annons

Tre av fyra svenskar stänger av dataroaming på mobilen och surfplattan när de reser utomlands. De flesta använder i stället trådlösa nätverk på till exempel hotell, kaféer och flygplatser, visar en ny undersökning utförd av Sifo på uppdrag av säkerhetsföretagetKaspersky Lab. Tusen personer har tillfrågats om sina surfvanor utomlands.

I samma undersökning svarar tre av tio att de inte känner till att det kan finnas risker med att använda dessa nätverk, till exempel att bilder, mejl och lösenord som skickas från mobil eller surfplatta med enkla medel kan bli tillgängliga för andra som använder samma nätverk.

Se upp med lösenord

Även om det trådlösa nätverket är lösenordsskyddat kan personer med rätt kunskaper avlyssna trafiken, och till och med utnyttja nätverket för att föra över skadliga program till användarens mobil eller surfplatta.

Några saker man bör se upp med är till exempel användandet av lösenord, som lätt kan stjälas. Det är säkrare att logga in på webbadresser som har "https" i stället för bara "http" i webbadressen. De är krypterade och har en högre skyddsnivå.

EU-parlamentet har röstat för att roamingavgifter för telefon, sms och internet ska avskaffas inom EUoch man väntar sig en slutlig överenskommelse i slutet av 2014, om förslaget godkänts. Avskaffadet ska i så fall ske senast 15 december 2015.

Fakta/Så skyddar du dig

+Stäng av program som försöker logga in automatiskt när du får tillgång till internet. Då minskar du risken att lösenorden stjäls.

+Det är säkrare att surfa och logga in på webbadresser sombörjar med"https" i stället för bara "http".

+Tänk efter! Undvik så långt det går att dela känslig information, viktiga jobbdokument eller annat som du är rädd om.

+Logga in på kända nätverk. Är du på ett hotell - se till att det verkligen är hotellets riktiga nätverk du surfar på.

+Det finns säkerhetsprogramför att skydda datorn, mobilen eller surfplattan.