Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för ökade utsläpp efter nedlagd tull

S-politiker varnar för ökad trafik och ökade utsläpp om lastbilar tvingas åka till Arlanda för att klarera godset.

Försöken att rädda kvar tullen i Kapellskärs hamn fortsätter. Nu varnar riksdagsledamoten Pyri Niemi (S) för både ökad trafik och ökade utsläpp när lastbilarna tvingas åka till Arlanda för att klarera godset.

I en interpellation kräver Pyri Niemi att finansministern utreder de miljömässiga konsekvenserna och de ökade riskerna för trafikolyckor på väg 77.

Tullverket stänger klareringsexpeditionen med fyra anställda i Kapellskär den 26 april. Sparkrav och vikande underlag ligger bakom beslutet. Allt fler transportföretag klarerar elektroniskt och det har minskat behovet av tullens närvaro i hamnen, enligt myndigheten.

Tidigare har riksdagsledamöterna Per Lodenius (C) och Gunnar Andrén (FP) skrivit till Tullverkets generaldirektör och krävt att beslutet ska omprövas. Flera andra partier och organisationer har också tagit strid mot Tullverkets planer.