Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för dyr fjärrvärme efter stopp av bygglov

Länsstyrelsen upphäver byggloven för en ny panncentral i Hallstavik. Besluten ställer till det för Norrtälje Energi AB och kunderna som hotas av dyrare fjärrvärme.

Annons

Energibolaget har pekat ut två lägen i samhället där det är lämpligt att bygga ny panna. Åtgärden är nödvändig eftersom Hallsta pappersbruk stänger sin biobränslepanna i oktober. Då upphör brukets leveranser av spillvärme till det kommunala fjärrvärmenätet.

Men grannar har överklagat byggets placering. De anser att anläggningen stör och skymmer utsikten. De får stöd av länsstyrelsen som upphäver kommunens bygglov. Ett bakslag för Norrtälje Energi som nu utreder nya alternativ.

– De ligger längre ut från samhället i en miljö där risken för störningar är mindre, säger bolagets plan- och projektchef Christer Toftgård.

Men det börjar bli bråttom. En ny anläggning tar ett halvår att bygga. Till oktober återstår fyra månader och i nuläget saknas både placering och bygglov. Toftgård garanterar dock att kunderna får fjärrvärme.

– Vi förhandlar med bruket om en tillfällig lösning. Vi hoppas på en mix av överbliven spillvärme och elvärme, säger han.

En reservoljepanna kan också bli aktuell. Förseningen och de tillfälliga lösningarna kan innebära fördyringar för både bolaget och kunderna.

76 abonnenter

Norrtälje Energi har 76 fjärrvärmekunder i Hallstavik. Det handlar om villor, flerfamiljshus och lokaler.

Det kommunägda bolaget har fått klartecken att investera 30 miljoner kronor i en ny pelletseldad panncentral som tar över fjärrvärmeförsörjningen när Hallsta pappersbruk slutar leverera fjärrvärme. De två bygglägen som får nobben av länsstyrelsen ligger på Industrivägen och i korsningen Tulkavägen-Skolvägen.