Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimbos smarta tunnor gör Stockholm soprent

Rimboföretaget EWF ECO AB har tecknat avtal med Stockholm Stad för att placera ut sina smarta soptunnor runt om i huvudstaden. Avtalet som är värt 30-60 miljoner leder till att företaget kan expandera sin arbetsstyrka och marknad.

– Stockholm efterfrågade något som vi i princip är ensamma om att kunna leverera. De ville ha en ny teknisk plattform för att bygga den smarta och rena staden och det är vad vi erbjuder, säger Per Järnebrink, VD på EWF ECO AB.

Rimboföretaget står för försäljningen av de amerikanska smarta soptunnorna Bigbelly solar som dykt upp på alltfler platser i Sverige. Det som gör soptunnan smart är bland annat att de innehåller ett solcellsdrivet kompressionskärl vilket gör att tunnan rymmer fem till sju gånger sin egen volym. Dessutom känner elektronik av när soptunnan är full och skickar då en signal till renhållningsteknikerna som kan tömma kärlet, något som minskar transport- och driftkostnaderna drastiskt.

Vad innebär det här avtalet för er?

– Det är extremt stort för ett litet Rimboföretag med tre anställda att vinna det här. Vi kommer anställa minimum två nya personer och självklart är det en enorm positiv drivkraft, både för oss och för systemet på marknaden. Vi öppnar ett norskt dotterbolag för den marknaden och ett agentupplägg för Finland.

Utplaceringen av de 80 stycken smarta solcellsdrivna soptunnorna på olika platser i Stockholm inleddes redan förra veckan med en lansering i Farsta. Målet är att alla ska stå redo för stockholmarnas avfall innan årsskiftet.

– Vi slog ett världsrekord under lanseringen i Farsta genom att ha flest Bigbelly på samma plats. 98 stycken blev det, med stöd från Uppsala skräpkör och en återvinningsstation.