Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimboregissör gör Romeo och Julia

Rimbosonen och regissören Fabian Hedlund tar Romeo och Julia till Gamla stan. Teaterprojektet samlar ett 50-tal ungdomar som har fått världens roligaste sommarjobb.

Ung kärlek och ond bråd död utspelar sig i sommar i Gamla stan då en ny uppsättning av Shakespeares kärleksdrama ser dagens ljus, i promenadteaterns form.

Bakom uppsättningen står 20-årige Fabian Hedlund från Rimbo och hans fria teatergrupp Teater Carpa. Projektet är ett smått unikt samarbete mellan Teater Carpa och Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm.

– Vi har 48 ungdomar som medverkar och det har gått så otroligt bra, över förväntan, säger Fabian Hedlund.

Ungdomarna har delats in i ett antal mindre grupper och turas under spelperioden om att framföra Shakespeares odödliga klassiker.

Vad är då promenadteater, närmare bestämt?

– Vi kommer att förlägga scenerna till olika platser i Gamla stan, där det passar väldigt bra att spela Shakespeare. Det som är så fantastiskt är att publiken blir så delaktig, genom att de följer med oss till de olika spelplatserna, berättar Fabian Hedlund och tillägger att slutscenen framförs på torget framför Storkyrkan.

Själv kan han ses i rollen som Axel i lustspelet Östermans frestelser, som spelas i Societetsparken onsdag, fredag, lördag och söndag den här veckan.

Romeo-och-Julia-projektet innebär att de medverkande, som tillhör stadsdelen Södermalm, får ett minst sagt spännande sommarjobb – avlönat förstås.

Ungdomarna är i åldrarna 15-18 år och får mellan 70 och 90 kronor i timmen för sin medverkan, påpekar Fabian Hedlund som skulle vilja genomföra ett liknande projekt i Norrtälje.

– Man märker på dem att de tycker att det jättekul att vara med och de är så otroligt taggade. Och även om det finns de som aldrig provat på teater förut så är de alla väldigt samspelta. Det är en mycket bra personkemi i gruppen, säger han.

Samma glödande passion för teatern har funnits sedan barnsben hos honom själv. Fabian Hedlund visste tidigt att det var teater han ville ägna sig åt och han drömmer om en framtid då han kan försörja sig helt och hållet på det han älskar mest.

– I framtiden vill jag både regissera och skådespela och arbeta med både film och teater. Men det är svårt och det blir en hel del gratisjobb i början, säger Fabian Hedlund.

Den egna teatergruppen Teater Carpa startade han 2012 tillsammans med André Edholm och Anna Berglund. I måndags hade Romeo och Julia premiär i Gamla stan, föreställningen spelas till och med 8 augusti.