Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rik på vård av unga

Jan Emanuel Johanssons företag gjorde minst en kvarts miljard kronor i vinst förra året. Nu intresserar sig riksmedier för Norrtelje Tidnings kartläggning.
Byggde ett imperium på tio år
"Lättare att starta HVB-hem än korvkiosk" - Professor kritisk
Ledare: Alldeles för stora vinster

Han är stolt. Jan Emanuel Johansson sveper med handen över diplomväggen i det nya kontoret. Det sista fem åren har hans företag fått många fina utmärkelser av affärstidningarna. Något han inte skulle ha fått om inte ekonomin var i ordning och de växande företagen hela tiden ökat sin vinst.

Sålde företag 2010Förra året valde han att låta nio av sina 15 företag gå samman med det betydligt större Frösunda Social Omsorg AB. Jan Emanuel Johanssons hundratal anställda blev en del av Frösundakoncernens 5 000. Det innebar början på något nytt för båda företagen, Frösunda tog steget in i ungdomsvården och Jan Emanuel Johansson blev anställd och delägare i ett riskkapitalbolag. Vem av parterna som betalat den andra vid överlåtelsen vill han däremot inte säga.

– Jag tror att det är kutym att inte gå in på kronor och ören vid företagsöverlåtelser. Det har självklart varit transaktioner men jag vill inte säga åt vilket håll, säger han.

Genom ett av dina företag har du nu nästan 11 000 aktier sammanlagt av de totalt drygt 3 miljoner aktierna i Frösundakoncernens moderbolag. Är du nöjd med det?– Ja, jämfört med andra juridiska personer är det inte en liten del. Jämfört med de internationella företag som finns med är det inte mycket.

Kommer du att sitta med i styrelsen?– Ja, det är väl inte omöjligt.

Det som däremot är klart är att 2009, samma år han slutade som socialdemokratisk riksdagsman, var hans sammanlagda taxerade inkomst 1 774 600 kronor enligt skattemyndigheterna. 2010 plockades en aktieutdelning om 29,9 miljoner kronor ut ur hans företag Svensk Samhällsutveckling AB. Pengar som gick in i Consortius AB. Det företagets årsredovisning visar också att man fick en reavinst på 223 679 532 kronor för försäljning av koncernföretag.

Hur mycket av de här pengarna har gått till dig personligen?– Det kommer att gå ut privat utdelning också. Den har tyvärr inte kommit ut men jag hoppas att det kommer vad det lider.

Har du förståelse för att det sticker i ögonen på många att du och dina företag tjänar så mycket pengar på vård?– Jag är stolt över mina företag och Frösunda. Ibland känns det som om folk vill att man ska be om ursäkt för att man drar in pengar på att ge bra vård, men det är inte mina pengar. De är låsta i juridiska personer, i företag. Huvuddelen av de här pengarna går in i Frösunda. Det har jag gjort för att ge ännu bättre vård.

Satsat på nya företagUnder hösten 2010 och våren 2011 har Jan Emanuel Johansson satsat pengar i tre nya företag där han sitter i styrelsen tillsammans med sin pappa Alf Ohlsson. Utöver dem har han intressen i ytterligare tre företag utanför Frösundakoncernen.

– Planen är att de här företagen också ska gå in i Frösundakoncernen. Men de har inte gjort sin första årsredovisning än. Jag vill se att de levererar innan de går in.

Ville bli bästJan Emanuel Johansson berättar att han hela tiden drivits av att erbjuda bra ungdomsvård. Delvis på grund av sin egen historik på olika institutioner.

– När jag startade hade jag målet att bli bäst på ungdomsvård och finnas över hela Sverige. Det tog tio år.

Och nu har du sålt till ett riskkapitalbolag. Var det något som du funderade över innan?Det finns ju en fördom om att de mer ser till pengarna än till vården.

– Jag har varit uppvaktad av flera multinationella företag som ägs av internationellt kapital. Då har jag sagt nej. Det var just Frösundas historia och kvalitetstänk som gjorde att jag gick in där.

Expandera i NordenDet var också en vision som fick honom att nappa på Frösundakoncernen. En vilja att växa utanför Sverige, något som han inte tror att han skulle klara själv.

– Ska man vidare måste man ha en stor plattform. Jag vill satsa i Danmark och Norge. Det är möjligt nu.

Han är väldigt medveten om det omdebatterade i att vinstdrivande företag verkar inom skattefinansierade sektorer som vård och skola.

– Om du levererar material till skolan får du göra vinst, men om du använder materialet i utbildningssyfte får du inte det. Man kan tycka att logiken haltar.

”Hyfsat bra”Han tror stenhårt på att dålig vård faller bort eftersom ingen skulle köpa den.

– Det positiva i ett kapitalistiskt system är att det som säljer oftast är hyfsat bra. En konkurrenssituation mellan kommun och privata företag tror jag är bra för kvaliteten.

Samtidigt håller han med om att tillsynen och kontrollen av ungdomsvården i Sverige inte har varit tillräckligt bra. I framtiden vill han se ett värderingssystem för dem.

– Jag arbetar med en modell som ska gälla i hela EU eller Norden just nu. Om fem år när ni går in på ett HVB-hem ska det sitta någon form av bevis där man kan se hur bra de är. Då ska ni tänka på mig, säger Jan Emanuel Johansson och tittar på sin diplomvägg.