Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Böhme: Siffror ljuger inte, förutom när de gör det

Det är inte ofta som det stormar kring Statistiska centralbyrån, myndigheten för statistikinhämtning och en myndighet som det i vanliga fall inte direkt osar skandal om. Men så i oktober briserade en nyhet som kom att sända chockvågor ända in på Finansdepartementet.

Det visade sig nämligen att SCB hade försätt sina kunder, vilka inkluderar både andra myndigheter och Regeringen, med felaktig information. Det rörde sig om statistiken för arbetslösheten i Sverige, som sammanfattas i den så kallad AKU, arbetskraftsundersökningen. Hur felaktiga siffrorna varit visade sig i torsdags då SCB släppte reviderad statistik. I den var arbetslöshetssiffrorna för den senaste mätningen 1,1 procentenheter lägre, 6 procent jämt istället för 7,1.

Eftersom SCB ansvarar för statlig statistik var alltså den officiella bilden av arbetslösheten falsk. Alla från forskare till statsministern hade försetts med felaktig information.

Reaktionerna lät naturligt nog inte vänta på sig. Finansminister Magdalena Andersson (S), som säger att man på finansdepartementet hade tyckt att SCB:s siffror såg ”konstiga ut”, anser det hela vara oerhört allvarligt.

Den reviderade statistiken visar på avvikelser ända sedan sommaren 2018 och på ”systematiska stora fel”, för att tala med SCB:s generaldirektör Joakim Stymne, de senaste månaderna.

Det felaktiga underlaget för statistiken stammar från en, som det verkar, undermålig underleverantör, konsultbolaget Evry. Så här i efterhand verkar de varit uppenbart olämpliga för uppdraget och SCB har skyndsamt avslutat samarbetet. Felaktigheter av den här storleksordningen får en dock att undra om det verkligen inte förekom några varningstecken.

När generaldirektören blir intervjuad i Aktuellt så får han föga förvånande frågan om man kan lita på SCB:s nya siffror. Stymne svarar så förtroendeingivande han kan att de nya siffrorna är ”helt tillförlitliga”. Det är de säkert, men skadan är redan skedd.

I en tid när ingenting är sant och allting är möjligt måste vi klamra oss fast vi de få, hårda, tillförlitliga fakta som finns, de som det finns samsyn om också över åsiktsgränserna. SCB:s statistik har hittills varit en sådan fast punkt. Visst har statistik tolkats olika, och olika siffror har använts för att beskriva samma företeelser, detta är välkända strategier i den politiska debatten. Men osäkerhet kring grundläggande fakta är något helt annat.

Den största förlusten är faktiskt inte den felaktiga informationen i sig, utan att den skadat förtroendet för statistik i allmänhet och SCB i synnerhet. Det öppnar upp för en situation när politiska aktörer, med viss legitimitet, utan vidare kan ifrågasätta information som inte passar dem.

En tröst är att efter att SCB upptäckte felet verkar man ha agerat korrekt. Man larmade själv om bristerna i statistiken, visade konsultbolaget dörren, och började revidera statistiken. Inga försök till att dölja skandalen verkar ha gjorts. Att återupprätta tillit tar tid och det är bra att man startar direkt.