Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Böhme: Jaga brottslingarna med fler små hajar

I kampen mot den organiserade brottsligheten kanske inte Kronofogdemyndigheten slår en som det kraftfullaste vapnet i arsenalen. Inte heller är det väl någon som tror att man kan utmäta bort de kriminella gängen men, för att använda ett slitet uttryck, myndigheten utgör fullt klart ett av verktygen i verktygslådan. Kanske inte storsläggan, men en vass syl som hittills varat allt för underutnyttjad.

Även om de rent polisiära krafterna alltjämt måste utgör frontlinjen, behöver Sverige se över fler sätt att angripa den organiserade brottsligheten. Har man förklarat krig mot samhället ska man förvänta sig ett flerfrontsanfall tillbaka.

Därför är det mycket välkommet att Regeringen skjuter till 65 miljoner kronor till Kronofogden just för att fokusera mot skuldsatta kriminella. Det kan i sammanhanget tyckas en aning snålt att inte tilldela hela den budgetförstärkning på 90 miljoner som myndigheten begärde, speciellt när det rör sig om ett led i brottsbekämpningen. Men, finansministern far åtminstone inte med osanning när hon försvara sig med att ”det tillhör ovanligheten att myndigheter får alla de pengar man önskar sig”.

Rent konkret handlar satsningen om att Kronofogden ska punktmarkera skuldsatta (vilket många är) kriminella och utmäta deras egendom. De rör sig främst om extravaganta föremål som klockor, smycken och dyra bilar, något som det i kriminella kretsar gärna prålas med.

Den ostentativa lyxen är ett sätt att befästa och upprätthålla sin status, din framgång ska vara osmakligt uppenbar. Det är denna livsstil som nu ska försvåras. Påfågeln ska helt enkelt plockas. ”Det är inte lika kul att visa upp sin klocka när man blir av med den” som Kronofogdemyndighetens verksamhetschef Johannes Paulson uttrycker det.

Också moraliskt är det viktigt ur två aspekter, att kriminella berövas frukterna av sina brott och att brottsoffren kompenseras direkt av brottslingarna.

Strategin borde kunna bli framgångsrik. Flera utmätningar har redan genomförts. Med Paulsons beskrivning, ”vi är där som en liten haj och hugger åt oss en liten del”.

Strategin har flera positiva effekter. Den försvårar den kriminella livsstilen och intäkterna från de exekutiva auktionerna går till att kompensera brottsoffer. Också moraliskt är det viktigt ur två aspekter, att kriminella berövas frukterna av sina brott och att brottsoffren kompenseras direkt av brottslingarna. Faller den väl ut är alltså strategin viktig både praktiskt och symboliskt.

Det talas nu mycket om hela rättskedjan. Det är bra. Att polisen är i behov av ökade resurser har stått klart ett bra tag och att Regeringen nu har fått upp ögonen också för övriga rättsvårdande instanser kommer inte en dag för tidigt. Flera tingsrätter larmar om att överbelastningen får dem att behöva skjuta upp rättegångar. Om det inte finns resurser att döma skyldiga så spelar det ingen roll hur många polisen griper.

Regeringen hävdar nu att man också ökar anslagen till domstolarna och Åklagarmyndigheten, problemet är att finansministerns regel gäller också här, ingen får vad de ber om. Den bistra sanningen är att rättskedjan även fortsatt kommer kräva större resurser om den ska klara av att slå ut den organiserade brottsligheten.

Sverige behöver fler små hajar.