Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rialavarg skjuten i Värmland

Varghannen som etablerade sig i Rialareviret 2009 har skjutits i samband med en attack.

Annons

För drygt en månad sedan sköts en varg i Munkfors i Värmland. Hannen attackerade tillsammans med en annan varg en hund under en jaktträning. Ägaren till hunden försökte först att skrämma bort vargen, men när det inte gick så sköt han den.

Först när Länsstyrelsen kom till platsen upptäckte man att vargen bar på ett sändarhalsband. Eftersom GPS-sändaren hade fallit bort kunde man inte identifiera vargen. Men en DNA-analys har nu visat att det handlade om Rialavargen.

Det var under sommaren 2009 som varghannen tillsammans med en hona kom till Riala och etablerade sig i vargreviret. Paret fick två valpkullar mellan 2010 och 2011, innan honan försvann från reviret.

Hannen lämnade därefter reviret 2012 och fanns i vintras i Forshagaområdet i Värmland tillsammans med en ny hona.

Varghannens vistelse i Norrtälje kommun har varit mycket omskriven.

Under åren som vargparet vistades i Rialareviret skedde flera vargattacker mot djur, däribland mot hundar.

Hannen föddes 2008 i Bollnäs och bar på unika finskryska, helt nya gener. Den har därför haft betydelse för hela den Skandinaviska vargstammen.

Enligt Länsstyrelsen i Värmland utfördes jakten där hanen sköts på ett korrekt sätt.

Detta har hänt

2008: En vargtik observerasi Riala, den får namnetRialavargen och är den första i det som senare kallas Rialareviret. Den skadade och dödade 30 får under bara några månader och fick avlivas i november samma år.