Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resesajter undersöks i Italien

Hur säkert är det egentligen att välja hotell utifrån rekommendationer på nätet? Konkurrensmyndigheterna i Italien är senast ut att undersöka resesajterna.

Rekommendationer har blivit en allt viktigare källa till inspiration för resenärer inför en semester. Många kollar upp betyg för både restauranger och hotell innan resan. Men resesajternas sanningshalt har flera gånger blivit ifrågasatt. Flera fall av fusk har avslöjats de senaste åren, bland annat blev en högt uppsatt chef förra året ertappad med att skriva lysande recensioner om hotellen i det egna företaget på Trip Advisor. Samtidigt skrev han dåliga recensioner om sina konkurrenter, något som naturligtvis bröt mot sajtens regler.

Nu ska myndigheter i Italien undersöka Trip Advisor, Booking.com och Expedia, för att se hur effektivt företagen försöker förhindra att förfalskade åsikter publiceras, skriver Reuters.

Sämre erbjudanden?

Både i Italien och i Storbritannien har hotellägare vid flera tillfällen gått samman för att klaga på falska recensioner. Den brittiska reklamombudsmannen ASA granskade Trip Advisor, vilket ledde till att sajten inte längre får påstå att alla dess recensioner är genuina, och skrivna av riktiga människor. Företaget försvarade sig med att resenärer läser många recensioner innan de bestämmer sig, och att de litar på folks omdöme.

Enligt Trip advisor har företaget stränga åtgärder för att stoppa fusket och Expedia säger att bolaget fungerar i enlighet med lagen.

Myndigheterna i Italien ska nu undersöka om avtalen dessa företag har med hotellen hindrar kunderna att få förmånligare erbjudanden. Utredningen väntas bli klar till augusti nästa år, skriver Reuters.