Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Res till svenska naturskatter

Gammelskogar, fjällvidder, skärgårdar och myrar: Sverige har mängder av storslagna områden. Semestra hemma och upptäck några av våra vackraste naturpärlor.

Säg storslagen naturupplevelse, och vissa ser framför sig Grand Canyon, Antarktis eller safariturer i Afrika. Ändå finns storslagna miljöer på betydligt närmare håll: i vårt eget land.

- Många är helt sålda på svensk natur och är ofta ute. Men det finns också en gigantisk grupp som inte tänker på hur mycket vi har att se här hemma, säger Martin Emtenäs, naturjournalist på SVT.

Han har i många år utforskat det svenska landskapet och i nya boken "Upplev Sveriges natur" visar han en mängd platser och biotoper att besöka. Den som vill uppleva svensk natur har löjligt mycket att välja på: Sareks karga vidder, trollskogen på Ölands nordligaste udde, ädellövsskogen vid Åsnen och trandans vid Hornborgasjön, är några av hundratals exempel.

- Det är bra att läsa på innan man ger sig ut och veta vilken typ av natur man vill se, säger Martin Emtenäs.

Bara vara

Semester i naturen blir både billigt och avslappnande. Men vissa förstår inte poängen med naturutflykter. Vad gör man egentligen flera timmar i en skog, det är en fråga Martin Emtenäs fått.

- Man gör inte så mycket annat än att bara "vara". Och det gör vi alldeles för lite, säger han och beskriver den sköna känslan av att vara i samklang med omgivningen och bara låta axlarna falla ned.

Trots att många svenskar ändå är så naturvana har många aldrig varit i en riktig skog, en som inte är odlad, säger Martin Emtenäs.

- När man varit det får man med sig något helt annat.

Förbered dig

Men det kan vara en god idé att förbereda resan. Att välja en uppmärkt led är lättare än att bara knata rakt ut i skogen. Dessutom är det viktigt att packa rätt utrustning.

- Går du i ett vackert område med fel kläder kan det vara en plåga. Det värsta som finns är att gå och frysa, säger Martin Emtenäs.

I naturen finns också sällan uteserveringar eller bra restauranger. Men det betyder inte att man ska underskatta vikten av mat och dryck. En paus med något speciellt att äta förhöjer upplevelsen ytterligare.

- Med rätt kläder, gott fika och tid kan man ta sig an vilket område som helst.

Martins tre naturfavoriter

+Karlsöarna

"Om man inte har varit här är det en plats med riktig wow-faktor. Det är som en annan planet. Kalkstensbergen sticker upp ur havet. I grunden är det gamla korallrev och hela stranden består av fossiler. Det är en väldigt spännande miljö".

Hitta hit: Öar utanför Gotland. Med båt tar det en halvtimme från Klintehamn, som ligger på västra Gotland.

Läs mer:www.storakarlso.se,http://lillakarlso.org,www.gotland.net

+Skuleskogen

"I Höga kusten-området har landhöjningen efter istiden gjort att det kommit upp klippor ur havet. Bergen har långsamt slipats av vattnet och långt inne i skogarna kan man hitta gamla stränder med slipade stenar. Slåttdalsskrevan högt uppe på berget ska man också se, det är en enorm spricka. Står man där ekar det mellan väggarna och från skrevan har man en fantastisk utsikt norrut".

Hitta hit: Ligger öster om E4, cirka 27 kilometer söder om Örnsköldsvik. Slåttdalsskrevan når man efter cirka 4,5 kilometers vandring från norra eller södra parkeringen vid nationalparken.

Läs mer:www.skuleskogen.se

+Gammelskogen i Tyresta

"Både i Tiveden och Tyresta finns det gammelskogar. Numera är de isolerade öar. Förr i tiden täckte den skogen en stor del av landet, men det här är vad som finns kvar. När man ser in i den här typen av skog är det som att tiden stannat. Det blir väldigt magiskt för oss som är så vana att se produktionsskog, alltså planterad skog som är gjord för att avverkas. Där finns bara gran, eller endast tall. En riktig gammelskog som får vara i fred ser ut på ett helt annat sätt".

Hitta hit: Ta väg 73 från Nynäshamn och sväng av mot Brandbergen, för att komma till Tyresta. Sedan är det skyltat mot nationalparken. Från Naturum Nationalparkernas hus går flera vandringsleder.

Tiveden ligger mellan Västergötland och Närke och närmaste tågstationer är Laxå, Hallsberg och Töreboda. Kommer du från E20, ta väg 572.

Läs mer:www.tyresta.se/leder,www.tiveden.se