Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik i debatten: IP-Onlys siffror säger lite om situationen på landsbygden

I början av 2018 kunde man i medierna läsa att EQT, IP-Onlys ägare, stoppat samtliga bolagets fiberprojekt. Skälet till åtgärden var de ekonomiska problem som IP-Only brottades med. Åtgärden var drastisk och man kan därför dra slutsatsen att problemen var stora. IP-Only hävdade att man bara satt projekten på paus.

Anmäl text- och faktafel

Under 2018 gjordes en omorganisation av företaget i syfte att förstärka produktionssidan, som tidigare varit underdimensionerad – i synnerhet i jämförelse med säljsidan. Man hade helt enkelt tagit en större tugga, än man kunde svälja. Efter omorganisationen har man återupptagit ett antal projekt. För mig är det oklart hur många.

Under hösten 2019 har medierna skrivit om hur den ena gräventreprenören efter den andra gått i konkurs. Det gäller både små och stora företag. Det gäller både företag som arbetat åt Telia Landsbygd och företag som arbetat åt IP-Only. Ett skäl, som anförts från de företag som gått i konkurs, har varit att deras beställare har hållit inne betalningarna.

Inget företag i fiberbranschen har fått så mycket statliga bidrag som IP-Only och inget företag har belastats med så många klagomål hos Allmänna reklamationsnämnden. Det går att säga och har sagts mycket om IP-Only och företagets affärsmetoder. Samtidigt är ett enskilt företag inte det intressanta i sammanhanget.

De siffror som IP-Only redovisar i sin replik säger väldigt lite eller ingenting om situationen på landsbygden. Antagligen är flertalet av de minst 3 000 hushåll (de flesta av 6 000), som fått fiber genom IP-Only under 2018 och 2019, belägna i någon av kommunens tätorter.

På landsbygden gäller enligt Post- och telestyrelsen att endast 15 procent av hushållen har tillgång till fiber. Den siffran ger dock inte hela bilden. Här finns runt 25 000 fritidshus som Post- och telestyrelsen inte har med i sin redovisning. Det är här som konkurserna har drabbat de entreprenörer som gräver. Det är här som fiberprojekten stoppar upp eller läggs ner och det är här ute på landet som Telia stänger ner kopparnätet i snabb takt.

Situationen blir omöjlig för den som driver företag. En del företag kommer att flytta härifrån. Andra, till exempel jordbruksföretag, kan inte flytta. De, som kunnat jobba hemifrån med hjälp av ADSL, kan inte det längre. De, som planerat att flytta hit, ger upp sina planer. Det ser likadant ut i hela Sverige och det är ett politiskt problem. Det är politikerna på kommunal, regional och nationell nivå som måste förstå och som måste agera.

Rune Karlsson, Husinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel