Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn bör få välja den lokal som passar bäst

Rektorn på Kvisthamraskolan i Norrtälje har beslutat att skolan inte skall ha sin julavslutning i kyrkan i år, eftersom han menar att en sådan avslutning kan innebära att skolan bryter mot diskrimineringslagen.

Debatten om skolavslutningar i kyrkan blossar upp vid varje terminsslut. Orsaken är att skollagen är luddig på denna punkt. Enligt lagen skall inte eleverna utsättas för religiös påverkan. Det innebär dock inget förbud mot skolavslutningar i kyrkan. Enligt Skolverket kan skolorna ha detta, men det får inte förekomma religiösa inslag som bön och välsignelse. Däremot går det bra om tonvikten ligger på traditioner och högtidlighet.

Vad som är tradition eller inte är dock en tolkningsfråga. Det gör att många rektorer för säkerhets skull avstår från att ha skolavslutningar i kyrkan.

Kvisthamrarektorns beslut har upprört flera föräldrar. De tycker att det är en fin tradition med julavslutning i kyrkan och startade en Facebookgrupp med namnet ”Rädda julen i Kvisthamraskolan Norrtälje”.

Det är fullt förståeligt att föräldrarna reagerar. Men tyvärr använder rasistiska och främlingsfientliga grupper frågan om skolavslutningar i kyrkan som en del i sin mytbildning om att invandrare håller på att ta över det svenska samhället. Enligt denna myt vill myndigheterna avskaffa ”svenska” traditioner för att inte ”kränka” invandrare, framför allt muslimer.

Det här gör att nyheter om tvister kring skolavslutningar i kyrkan hamnar på Avpixlat och andra rasistiska och invandrarfientliga hemsidor. Där förvrids sedan innehållet så att det passar hemsidans syfte.

Det var därför ingen slump att NT-artikeln om skolavslutningen på Kvisthamra, eller rättare sagt delvis felaktiga citat från artikeln, hamnade på flera invandrarfientliga hemsidor. Och trots att det i artikeln inte stod något om att flytten från kyrkan skulle bero på risken för att kränka invandrare eller muslimer, stod det på Avpixlat att skolavslutningen skulle flyttas för att inte ”muslimska elever skulle känna sig kränkta”.

Artikeln fick också många att ansluta sig till den aktuella Facebookgruppen. Många av de nya medlemmarna gjorde rasistiska inlägg. Föräldrarna beslutade därför att stänga Facebokgruppen.

Det är skrämmande att det inte går att skriva om eller debattera en sådan här fråga utan att den kapas av invandrarhatande grupper. Det är en mycket otäck utveckling.

Ett sätt att minska mytbildningen i denna fråga vore att regeringen gjorde lagen tydligare, så att det är helt klart att det är tillåtet med skolavslutningar i kyrkan. Då kan rektor, från rent praktiska utgångspunkter, besluta var skolavslutningen skall vara: är kyrkan den mest lämpliga lokalen bör den användas, annars inte. Då handlar frågan inte längre om ”kränkningar” eller ”diskriminering” och rasisterna kan därför inte längre använda den i sin hatpropaganda.