Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorer: Fler barn behöver stöd

Rektorerna på Freinetskolorna Mimer och Hugin i Norrtälje tycker att bristen på pengar drabbar elever i behov av särskilt stöd.

Anneli Vossman Strömberg och Marita Sandin Larsson är rektorer och förskolechefer på de fristående skolorna Freinetskolan Mimer och Freinetskolan Hugin. De har under en längre tid sett att antalet barn med resurskrävande insatser ökar. Det handlar framför allt om barn med diagnoser inom autismspektrat. De anser inte att pengarna räcker.

– Situationen är allvarlig, menar de, och har skrivit ett brev till barn- och skolnämnden där de vill larma om barnens behov.

– Vi måste se till att alla elever får stöd. Alla får nog inte allt de behöver hela tiden. Det är också svårt att få utbildade resursassistenter, säger Marita Sandin Larsson.

Som fristående skolor kan de söka tilläggsbelopp för elever med omfattande behov. Övriga insatser ska täckas av skolpengen.

– Vi blir tilldelade belopp på till exempel 60 000 eller 90 000 kronor för ett läsår – om ens något.

De får avslag för cirka 65 procent av ansökningarna. Problemet är att de summorna inte på långa vägar täcker de faktiska kostnaderna.

– 60 000 kronor räcker till en resurs med låg utbildning åtta timmar i veckan, säger Anneli Vossman Strömberg.

Men en elev med till exempel autism behöver ofta en assistent under hela skoldagen och ibland även på fritids. En assistent kan kosta 244 000 kronor per år för insatser under skoldagen. Skolan får alltså själva betala lejonparten av vad det kostar. Detta är kännbart för små enheter, menar rektorerna.

– Vi vet att det här problemet gäller överallt, inte bara på fristående skolor. Barn i behov av särskilt stöd har funnits, men kraven har ökat i och med de målrelaterade resultaten. En elev måste också ha godkänt i fler ämnen för att bli behörig till gymnasiet, säger Marita Sandin Larsson.

En annan grupp som också ökat är de så kallade hemmasittarna, eller elever med problematisk frånvaro. Det ska hanteras inom den ordinarie skolpengen. De anser också att det är otydligt vad som avgör att skolan får eller inte får tilläggsbelopp för en elev, eller vilken summa som tilldelas.

– Det måste till översyn. Det här får inte bara fortsätta år efter år, säger de.

En översyn är också på gång i Norrtälje kommun. Barn- och skolnämndens ordförande Bino Drummond (M) säger till NT att det ska finnas ett förslag till beslut under hösten.

– Det är många barn som är i behov av särskilt stöd. Vi har ungefär 1,5 miljoner i underskott. Det är fler eller dyrare ansökningar som kommit in, säger han.

– Om behoven ökar är det ett bra argument för att utöka ramen.

Olle Jansson som företräder S i nämnden vill se mer resurser.

– Det måste till mer resurser så att vi klarar av att rekrytera personal.