Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor hotad för beslut om julavslutning

Rektorn på Kvisthamraskolan har fått hotbrev efter att skolledningen tagit beslut om att inte fira julavslutning i kyrkan.

I måndags kom ett brev till skolan adresserat till rektorn. Brevet innehöll hot om våld kopplat till att skolledningen tagit beslut om att inte ha avslutning i kyrkan utan i skolans gymnastiksal. Orsaken till beslutet är att ingen ska behöva diskrimineras från att kunna delta i avslutningen. I diskrimineringslagen står att ingen får diskrimineras för sitt kön, sexuell läggning, etnicitet eller religion.

Beslutet har upprört föräldrar till barn på skolan, något NT har skrivit om (4/12). Det var inte bara föräldrar som upprördes. NT:s artikel och föräldrarna Facebook-grupp spreds till främlingsfientliga sajter som Avpixlat och Fria Tider.

– Rektorn tycker naturligtvis att det är väldigt obehagligt, säger polisinspektör Lars Herbring, som utreder ärendet som är rubricerat som olaga hot.

Olaga hot kan ge böter eller fängelse i upp till ett år. Polisen har ingen misstänkt.

– Nej, det är i stort sett omöjligt att hitta den som gjort det. Någon satte sig någonstans och fejkar en handstil. Personen skriver ju inte precis under med sitt namn.

Polisen gör bedömningen att det inte finns något fysiskt hot mot rektorn. Lars Herbring vill inte gå in på innehållet i brevet mer än att det innehållet hot.

Susanne Palmér är en av föräldrarna som startade Facebook-gruppen. Hon är bestört över vilka reaktioner deras upprop gett.

– Det blev en sådan fruktansvärd trafik till gruppen. Folk skrev saker som att ”allt är muslimernas fel”. Det var inte det vi ville och därför stängde vi gruppen, säger hon.

Hon reagerar starkt när hon hör att rektorn och lärarna utsatts för hot.

– Hemskt. Det ska inte behöva bli så här, säger hon.

Kommundirektören Per Nordenstam satt i möte med berörd personal under tisdagen.

– Det är för jävligt rent ut sagt. Jag blir bedrövad.

Han vill inte gå in på vilken typ av stöd arbetsgivaren går in med.

– Vi har våra riktlinjer och jag kan inte säga så mycket mer än så. Det kan handla om larm eller personskydd. Vi gör allt i vår makt för att stötta honom.

Per Nordenstam har varit med om liknande dispyter om var skolavslutningen ska äga rum när han var kommundirektör i Tierp.

– Det här med främlingsfientlighet verkar vara ett nytt inslag. Nu är det till och med hot om våld.

Förvaltningschefen för barn- och skolkontoret, Åse Modin, ser allvarligt på hotet.

– Ja, självklart. Vi ger honom allt stöd vi kan. Vi lyssnar också på polisens rekommendationer i sådana här fall.

Åse Modin vill inte kommentera om rektorn är i tjänst.