Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga hittade starten

Årets upplaga av Skärgårdssprinten avgjordes ute på Marholmen. OK Roslagens juniorer stod för värdskapet och bjöd på både solsken och ett nytt deltagarrekord.

Annons

För att hitta till kontrollerna i orientering används karta och kompass. I jakten på en borttappad världsmästarinna står de däremot sig slätt. Den stora förhandsfavoriten Annika Billstam, guldmedaljör vid orienterings-VM förra helgen, var anmäld, men kom aldrig till start i årets upplaga av Skärgårdssprinten. Var hon höll hus verkade ingen veta säkert, men allt annat hade den nya tävlingsledningen koll på.

I slutet av september ska OK Roslagen arrangera SM och med den ordinarie organisationen fullt upptagen fick juniorerna sköta om den årliga hemmatävlingen.

– De andra i klubben har så mycket att göra med förberedelserna inför SM, därför fick vi juniorer ta på oss ansvaret i år. Det är mycket att tänka på och det var lite nervöst i början, säger tävlingsledaren Charlotte Sandberg.

Årets tävling var den femte i ordningen och hölls som vanligt i dagarna två. Den första etappen avgjordes på tisdagen och den andra och avslutande i onsdagskvällens solsken ute på Marholmen.

– Banan var lite annorlunda i år i och med att vi var här ute på Marholmen båda dagarna. I de flesta sprintar springer man mest på asfalt i stadsmiljöer, men den här banan innehöll både skog och strandnära partier. Det är kul att verkligen få vara utomhus så här på sommaren, säger Charlotte Sandberg.

I världsmästarinnan Billstams frånvaro var Jenny Bengtsson från Långhundra överlägsen i damklassen och hon var nöjd efter segern.

– Skärdsgårdssprinten är en jätterolig tävling och jag försöker vara med varje gång. Jag har inte varit ute här på Marholmen tidigare och det här är ett väldigt kul sätt att få uppleva skärgården på.

Inte heller i herrklassen blev det särskilt spännande. Olle Boström, Järla, vann totalt med över två minuters marginal ner till tvåan och ytterligare en och halv minut före OK Roslagens Joel Lännevall som slutade på tredje plats. I de yngsta åldersgrupperna blev det tre hemmasegrar. Agnes Broman vann båda dagarnas etapper klart i D14-klassen och Emma Palm tog hem segern i U2. Joel Wahlqvist hade en knapp ledning i H14 efter tisdagen och lyckades hålla i totalledningen tack vare en andraplats på onsdagen.

– Jag gjorde några småmissar, men det kändes rätt bra ändå. Det var en rolig och lättorienterad bana. Kul att få springa mycket, det passade mig bra, säger Joel Wahlqvist.

De unga arrangörerna var nöjda efter tävlingen och kunde notera ett rekordstort intresse för Skärgårdssprinten.

– Det brukar ligga runt 200 löpare, men i år hade vi över 260, vilket känns jätteroligt. Allt har fungerat väldigt bra under båda dagarna och alla verkar nöjda med tävlingen, säger Charlotte Sandberg