Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordhöjning av niornas betyg

Årets nior har lyckats höja betygsmedlet med drygt 20 poäng. – Det är oerhört glädjande, säger barn- och utbildningskontorets chef, Åse Modin.

Annons

Många niondeklassare kan glädjas extra över sommarlovet. De har nämligen lyckats höja betygsmedlet från 200,3 till 221,5 poäng. Både behörigheten till gymnasiet och antalet som når målen i alla ämnen ökar jämfört med förra året.

– Vi glädjer oss åt alla elever. De har gjort ett toppenjobb, säger Åse Modin.

Varför lyckas skolorna bättre nu än förra året?

– Det ser väldigt olika ut för olika årskurser. Jag tror att det finns en större medvetenhet när det gäller bedömning och lärande. Den nya läroplanen har fallit på plats och målen är tydligare, säger Åse Modin.

Bland de elever som inte lyckats ser förvaltningen ett mönster som återkommer.

– Generellt sett har de elever som inte klarar målen oftast svårt i många ämnen. Vi funderar över vad som ligger bakom och tänker göra djupintervjuer, säger Ingrid Letsjö, kvalitetsstrateg på kontoret.

Även om behörigheten ökat jämfört med förra året var den högre 2011. Målet 2016 är att 92 procent ska vara behöriga till gymnasiet. Dit är det ännu drygt fem procentenheter.

– Där har vi en utmaning, säger Ingrid Letsjö.