Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordår för Konstrundans busstur

Konst. Det var en fullsatt buss som lämnade Taxiplan i Norrtälje i lördags för att åka på en tur bland några utvalda konstnärer i Roslagen under årets Konstrunda. Intresset var så stort att Norrtälje konstförening till och med var tvungna att neka folk platser på bussfärden. – Det är rekord i år, säger chauffören och Roslagsambassadören Anders Karlsson.

Norrtälje. För sju år sedan började Anders ”lill Anders” Karlsson att arrangera bussturer i samband med Konstrundan. Till vardags kör han bland annat bokbuss och skolbuss men bussturen som tillhör Konstrundan är en mycket speciell körning för honom.

– Det är jätteroligt att få göra det här och i år är det roligt att det är så här många som är med i bussen, säger Anders Karlsson.

Ellen Johansson har åkt med bussen alla sju åren. I år åker hon med sin väninna Anita Forslund som åker med bussen för tredje gången. För dem båda är det främst färgerna som de är på jakt efter när de åker på konstrunda.

–Det är färgerna som slår en. Man kan bli glad och harmonisk av färg, säger Ellen Johansson.

Båda väninnorna föredrar avskalade utställningar och passar gärna på att ta en titt på naturen runt omkring då bussen stannar.

–Det är bra om det inte är för mycket konst att titta på. Man måste hinna smälta alla intryck också, säger Ellen Johansson.

För konstnärerna är det en ovanlig men uppskattad upplevelse att ha så många gäster hemma i sina ateljéer.

–Det är härligt och samtidigt lite överväldigande, säger Carl Amelin som är med för tredje året i rad.

Det är första gången som konstnärinnan Jonna Jakobsson slår upp dörren till sin privata ateljé i Skaparladan på Rådmansö. Hon tycker att det känns roligt att så många kommer dit för att titta.

–Det är lite ovant med så mycket folk i min tysta oas. Men de som kommer är ju verkligen intresserade, inte bara av de färdiga tavlorna utan av själva måleriet, säger Jonna Jakobsson entusiastiskt.

Det blev sammanlagt åtta stopp under dagen och inför varje nytt stopp låg det spänning i luften. Näst sista stoppet blev i Norrtälje Ateljéförenings lokaler vid Campus Roslagen men där började en hel del besökare droppa av. Väninnorna Ellen Johansson och Anita Forslund är nöjda med dagen och tycker att årets Konstrunda var bättre än förra årets.

– Men man börjar bli lite mätt, säger Anita Forslund och skrattar.

Kerstin Ericsson, ordförande i Norrtälje Konstförening, åkte med i bussen och när den nådde slutstationen, Elimkapellet, såg hon tillbaka på dagen med stor glädje.

– Det är helt fantastiskt! Det är faktiskt en succé. Vi kan inte vara annat än nöjda.