Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Visst behöver Sverige en ny bred skatteuppgörelse

Det är hög tid för en ny reform av skattesystemet, drygt 25 år efter "århundradets skattereform". Det är därför bra att C-ledaren Annie Lööf tar initiativ till detta. Tyvärr talar det mesta för att Socialdemokraterna tackar nej, och hellre höjer skatter tillsammans med Vänsterpartiet.

För några veckor sedan kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Moderaterna överens om att satsa åtta miljarder extra på försvaret de kommande tre åren. Det var en vidareutveckling av den försvarsuppgörelse dessa fyra partier, plus Kristdemokraterna, gjorde i april 2015.

Försvarsöverenskommelserna var två av de blocköverskridande uppgörelser som gjorts denna mandatperiod. Andra uppgörelser har gjorts till exempel vad gäller flyktingpolitik och energi.

Sådana här uppgörelser är bra på områden där det behövs långsiktig stabilitet. Överenskommelser över blockgränsen kan också vara ett sätt att lösa dagens parlamentariska situation, där Sverigedemokraterna är vågmästare, ett parti som inget av de övriga partierna vill samarbeta med eller kan lita på.

Ett annat område som passar för blocköverskridande uppgörelser är skatterna. I början av 1990-talet gjordes en sådan mellan Socialdemokraterna och Liberalerna (dåvarande Folkpartiet), den så kallade århundrades skattereform. Reformen innebar att marginalskatten sänktes till maximala 50 procent, samtidigt som skattebasen breddades, till exempel genom att moms infördes på tjänster

Det här var en mycket bra reform, som gjorde det mer lönsamt att arbeta och gjorde skattesystemet enklare och mer lättförståeligt. Tyvärr var reformen underfinansierad, vilket förvärrade de ekonomiska problem Sverige fick i början av 1990-talet.

I dag, över 25 år senare, borde det vara dags för en ny en stor reform av skattesystemet. Liberalernas partiledare Jan Björklund gjorde också ett försök till detta hösten 2015, då han förklarade att hans parti var villiga att göra upp om en ny skattereform med regeringen, även utan de andra allianspartiernas medverkan. Socialdemokraterna var dock ointresserade. De samarbetade hellre med Vänsterpartiet.

Nu kommer Centerledaren Annie Lööf med ett liknande förslag. När Centerpartiet håller partistämma i slutet på september får ombuden ta ställning till ett förslag om en ny bred skattereform, som C-ledningen vill skall ligga till grund för en uppgörelse över blockgränsen. Centerns partiledning vill bland annat sänka inkomstskatterna och att detta betalas genom en höjning av skatten på miljöfarliga utsläpp. Dessutom vill man trappa ner ränteavdraget för bostadslån samtidigt som man öppnar för en höjning av momsen.

Det här låter som en bra utgångspunkt för en skattereform, som gynnar arbete och miljö och minskar risken för en bostadsbubbla. Och förhoppningsvis har Socialdemokraterna i dag ett större intresse för en bred skatteuppgörelse än man hade när Jan Björklund kom med sin invit för snart två år sedan.

Det mesta pekar dock mot att intresset är svagt. På vissa områden passar det för Socialdemokraterna med breda uppgörelser, på andra är samarbetet med Vänsterpartiet viktigare. S-MP-V-överenskommelsen om vinsttak för välfärdsföretag är ett typiskt sådant exempel, skatterna är troligen ett annat. Tyvärr lär Socialdemokraterna hellre höja skatter tillsammans med Vänsterpartiet än göra en långsiktig och bred skatteuppgörelse med några eller alla allianspartier.