Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Vill missnöjesblocket pressa fram extraval?

Socialdemokraterna har tappat rejält i opinionsmätningarna sedan Januariavtalet slöts. Liberalerna och Miljöpartiet ligger kvar på sina låga nivåer strax under respektive över fyraprocentsspärren.

Det parti som det har gått bäst för är Centerpartiet. Trots bitter kritik från de forna samarbetspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna har Centerpartiets opinionsstöd till och med ökat.

Stämningen var också mycket god när cirka 700 av Centerpartiets förtroendevalda i kommuner och regioner i helgen samlades i Uppsala till partiets årliga kommundagar. Vikarierande partiledaren Anders W Jonsson fick många och långa applåder i sitt inledningstal, och applåderna var störst och längst när han pratade om Centerpartiets värderingar och att partiet inte har någon skyldighet att medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande över regeringsmakten. Stödet för Januariavtalet verkar i dag massivt inom Centerpartiet.

Anders W Jonsson hävdade också i sitt tal att ett nytt block hade bildats i svensk politik, en ”missnöjeskoalition” mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. I presskonferensen efter talet utvecklade han detta och menade att Moderaterna nu måste välja mellan att låta sakpolitik avgöra eller att störa regeringens politik så mycket som möjligt. Om Moderaterna inte satte sakpolitiken först, utan röstade emot regeringens liberala och borgerliga förslag, menade Anders W Jonsson att den grund som Januariavtalet byggde på inte längre fanns.

Han har rätt. Om riksdagens M-KD-V-SD-majoritet enbart är intresserad av att förstöra för regeringen och tvinga fram ett extraval, då kan inte partierna bakom Januariavtalet stoppa detta. Men förhoppningsvis skulle väljarna då straffa de partier som struntar i sakpolitiken, utan enbart vill skapa kaos.

När det gäller Sverigedemokraterna betonar M-ledaren Ulf Kristersson att det är sakpolitiken som skall avgöra hur samarbetet skall se ut. Man kan tycka att samma borde gälla när det gäller hur Moderaterna ser på de förslag som regeringen lägger fram.

I samband med partiets kommundagar har C-ledningen passat på att lägga fram två nya förslag som påverkar kommun- och regionpolitikerna. För det första föreslår C-ledningen ett undersköterskelyft, som dels innebär att undersköterskor skall kunna vidareutbildas med bibehållen lön, dels att utbildningen till undersköterskor standardiseras.

För det andra vill Centerpartiet att så många som möjligt av de riktade bidragen på skolans område görs om till generella. Dagens riktade statsbidrag skapar stora problem för framför allt små kommuner, bland annat med dyr administration eller genom att reglerna ofta ändras.

Båda dessa förslag är mycket bra. Framför allt det första förslaget borde också S-MP-regeringen kunna köpa, trots att det inte finns med i Januariavtalet. Det andra förslaget lär det tyvärr bli svårare att få gehör för, eftersom det innebär att S-märka skolministrar inte längre kan göra utspel om nya statliga pengar till skolan. Att dessa utspel ofta gör mer skada än nytta ute i kommunerna struntar S-ministrarna i.