Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Vill inte regeringen bli överens med M och KD om migrationspolitiken?

Skall de som fått asyl i Sverige få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd? Skall försörjningskrav gälla för anhöriginvandring? Detta är två av de frågor som regeringen vill att den kommande utredningen om migrationspolitiken skall svara på.

Anmäl text- och faktafel

Den här utredningen diskuterades redan innan fjolårets riksdagsval. Alla partier var då i princip överens om att tillsätta en utredning om den framtida migrationspolitiken, och att målet var att uppnå en bred politisk uppgörelse. Utredningen finns också med i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Det vore också mycket bra om det blev en bred politisk överenskommelse om migrationspolitiken. Det skulle göra migrationspolitiken brett förankrad och därmed ge ökad tydlighet och stabilitet.

Frågan är om Socialdemokraterna i dag ens vill ha en sådan uppgörelse.

Tyvärr verkar det dock som om åsiktsklyftorna om migrationspolitiken är större i dag än de var för bara några månader sedan. Det gör det svårare att nå en bred uppgörelse. Och frågan är om Socialdemokraterna i dag ens vill ha en sådan uppgörelse.

Förra veckan presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) regeringens direktiv till utredningen om migrationspolitiken. Dessa direktiv gjorde Moderaterna och Kristdemokraterna mycket missnöjda. Moderaterna hotade till och med ett tag att inte delta i utredningen.

Enligt Moderaterna och Kristdemokraterna är direktiven för snäva, och kommer att leda till ökad invandring. M-ledaren Ulf Kristersson kallar utredningen "ett beställningsarbete för en mer omfattande invandring till Sverige".

Ett sådant tak är i praktiken omöjligt att sätta

Både Moderaterna och Kristdemokraterna vill att utredningen också bland annat skall diskutera ett tak för hur många som skall kunna få asyl i Sverige. De tycker att Sverige bör ta emot lika många asylsökande som genomsnittet i våra nordiska grannländer, vilket skulle innebära en minskning med 70 procent. Moderaterna vill också att utredningen skall behandla hur de som fått avslag på sina asylansökan snabbare kan förpassas ur landet.

Moderaterna och Kristdemokraterna har rätt i sin kritik. Om målet med utredningen är att ta fram en långsiktigt hållbar migrationspolitik så är en förutsättning att utredningens resultat har ett brett politiskt stöd. Det kan den inte få om flera av partierna tycker att utredningen är för snäv.

Det är därför bara att hoppas att migrationsutredningen får en bra ordförande

Om Moderaterna och Kristdemokraterna vill att utredningen diskuterar ett tak för asylinvandringen så bör de därför få detta. Ett sådant tak är i praktiken omöjligt att sätta, eftersom antalet asylsökande beror på hur omvärlden ser ut och hur många asylsökande som vill komma till Sverige. Trots det bör migrationsutredningen diskutera denna fråga liksom allt annat som partierna vill ta upp när det gäller migration och asylpolitik.

Det är därför bara att hoppas att migrationsutredningen får en bra ordförande, som går utanför de direktiv regeringen gett och tillåter alla partier lyfter i de frågor de vill i utredningen. I annat fall har S-MP-regeringen, kanske medvetet, försummat en chans till den långsiktigt hållbara migrationspolitik man själv säger sig vilja uppnå.

Läs mer: Morgan Johansson (S) är fel ute om migrationen