Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Varför buntar Ebba Busch Thor ihop socialister och liberaler?

Alliansregeringen fungerade mycket bra. De fyra partierna hade en gemensam liberal värdegrund, inte minst i ekonomiska frågor, som samarbetet kunde bygga på. Partierna visste också att det var viktigt att hålla ihop. De motsättningar som fanns i tidigare borgerliga regeringar fick inte upprepas. Alla insåg att oenighet bara gynnade Socialdemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

Den här gemensamma värdegrunden gör också att det är naturligt för de fyra allianspartierna att samarbeta i många kommuner och regioner, till exempel Region Stockholm och Norrtälje kommun. Däremot finns i dag inget samarbete på riksplanet. De fyra partierna hade olika syn på om en alliansregering skulle kunna vara beroende av ett aktivt SD-stöd eller inte: Liberalerna och Centerpartiet ville inte ge Sverigedemokraterna den rollen, vilket Moderaterna och Kristdemokraterna ville. Det gjorde att en alliansregering inte var möjlig, vilket efter många turer och förhandlingar slutade med att Liberalerna och Centerpartiet gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i det så kallade januariavtalet.

Det här var dock en överenskommelse som Liberalerna och Centerpartiet gjorde för att lösa upp det låsta politiska läget. Några förändringar i grundvärderingar har inte skett hos de båda partierna, och båda eftersträvar ett nytt allianssamarbete efter nästa val. I grunden finns ju fortfarande en gemensam värdegrund mellan de fyra allianspartierna.

Vilka partier som ingår där, förutom Kristdemokraterna, berättade hon dock inte.

Eller är det så? I sitt tal i Almedalen i början av juli buntade KD-ledaren Ebba Busch Thor samman "socialister, radikaler och liberaler", och hävdade att Sverige det senaste året hade fått en "socialt ansvarstagande höger – en ny social borgerlighet". Vilka partier som ingår där, förutom Kristdemokraterna, berättade hon dock inte.

Däremot åt hon i början av juli lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson och menade efteråt att det fanns "goda förutsättningar för ett gemensamt agerande" inom migration, energipolitik och sjukvård. Hennes sätt att bunta ihop liberaler och socialister påminner också om de angrepp på det "vänsterliberala etablissemanget" som Jimmie Åkesson brukar ägna sig åt.

Med sin grund i frireligiösa kristna grupper är det naturligt att Kristdemokraterna är negativt inställda till islam.

Det finns också andra värderingar som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har gemensamt, till exempel den negativa synen på islam. Kristdemokraterna är lite mer luddiga i sin kritik, men partiets nej till böneutrop från moskéer och kritik mot muslimska friskolor, men inte kristna, visar tydligt vad partiet tycker. Och det är inte så konstigt: med sin grund i frireligiösa kristna grupper är det naturligt att Kristdemokraterna är negativt inställda till islam.

Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna håller kvar vid den liberala värdegrund som var grunden till allianssamarbetet. Men var står Kristdemokraterna i dag? Ebba Busch Thors Almedalstal och agerande i övrigt den senaste tiden visar att partiets värdegrund börjar få mycket gemensamt med Sverigedemokraternas.

Om utvecklingen fortsätter blir det omöjligt med ett nytt M–C–L–KD-samarbete efter valet 2020, liksom att fortsätta dagens samarbete i kommuner och regioner. Då har Kristdemokraterna valt en ny väg.