Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Vad skulle M och KD vinna på att samarbeta med SD?

Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna röstade på onsdagen ja till Ulf Kristersson som statsminister. Centerpartiet och Liberalerna röstade nej. Detta innebär en kris för Allianssamarbetet.

Anmäl text- och faktafel

Krisen för Allianssamarbetet glädjer Socialdemokraterna, vars strategiska mål sedan urminnes tider har varit att splittra det borgerliga blocket, eftersom det bäddar för ett socialdemokratiskt maktinnehav. Det är därför som Stefan Löfven säger att han vill samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna.

Men det är inte bara Socialdemokraterna som jublar över sprickan i Alliansen – samma gäller Sverigedemokraterna. I sin röstförklaring inför onsdagens omröstning hävdade SD-ledaren Jimmie Åkesson att ett nytt politiskt landskap håller på att växa fram, där ett konservativt alternativ bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står mot de övriga partierna. "Det är helt naturligt. Så vill jag ha det", sa Jimmie Åkesson.

Det här bygger dock på att Moderaterna och Kristdemokraterna vill samarbeta? Vill de det?

Så länge som Alliansen finns, så länge hålls han och hans parti borta från allt inflytande. Det är därför inte så konstigt att han vill att Alliansen spricker och att Moderaterna och Kristdemokraterna i stället börjar samarbeta med hans parti.

Det här bygger dock på att Moderaterna och Kristdemokraterna vill samarbeta? Vill de det? Vad skulle de vinna på det?

En orsak är makt. Sverigedemokraterna är i dag större än Liberalerna och Centerpartiet tillsammans. Eftersom Sverigedemokraterna tar många väljare från Socialdemokraterna kan chansen till en M-KD-SD-majoritet i riksdagen vara större än en Alliansmajoritet.

Många inom Moderaterna och Kristdemokraterna är inte heller rädda för ett SD-samarbete.

Ett M-KD-SD-samarbete kan också göra att Moderaterna vinner tillbaka SD-väljare. Samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna kan ha gjort att moderata väljare röstat på Sverigedemokraterna.

Många inom Moderaterna och Kristdemokraterna är inte heller rädda för ett SD-samarbete. De tycker att SD-politiken ligger ganska nära deras egen, och tror att Sverigedemokraterna kommer att ge med sig i de frågor där politiken skiljer sig åt, till exempel EU- och Natomedlemskap.

Å andra sidan stödjer troligen de flesta i Moderaterna och Kristdemokraterna frihandel, öppenhet och humanism, fria medier, oberoende domstolar, ingen statlig styrning av kulturen och annat som ingår i den liberala samhällsmodellen. Detta är den modell som Sverigedemokraterna bekämpar.

Och för Sveriges skull är det bara att hoppas att de väljer Allianssamarbete före SD-samarbete.

Det är detta som gör att Moderaterna och Kristdemokraterna i dag inte vill samtala eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Om Moderaterna och Kristdemokraterna i stället skulle inleda ett SD-samarbete, skulle det medföra stora interna konvulsioner inom partierna, kanske så stora att de skulle spricka.

Det finns inte heller några sakpolitiska skäl för Moderaterna och Kristdemokraterna att bryta upp Allianssamarbetet, utan främst taktiska. Allianspartierna står i dag varandra mycket nära sakpolitiskt.

Moderaternas och Kristdemokraternas val blir avgörande både för Sveriges och partiernas framtid. Och för Sveriges skull är det bara att hoppas att de väljer Allianssamarbete före SD-samarbete.

Annons