Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Två lugna år väntar – trots att Liberalerna valde Sabuni

Nyamko Sabuni valdes i fredags till ny partiledare för Liberalerna. Till stor del är det nu hon som avgör om partiet finns kvar i riksdagen efter nästa val. Just nu ser det inte så hoppfullt ut.

Anmäl text- och faktafel

Många inom Liberalerna tror och hoppas att Nyamko Sabuni kommer att ändra inriktningen på partiets politik. En del hoppas också att hon kommer att riva upp januariavtalet.

Så blir det dock inte. Redan när hon i april meddelade att hon kandiderade till partiledarvalet sa Nyamko Sabuni att hon tänkte fullfölja januariavtalet och göra vad hon kunde för att det skulle bli genomfört. Hon sa samma sak vid sitt installationstal i fredags.

Mer överraskande var att hon i sitt installationstal inte helt avvisade ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna efter valet, även om hon helst önskade återupprätta allianssamarbetet. Hennes budskap var dock att hon skulle återkomma med ett "väl förankrat" besked i regeringsfrågan i god tid innan valet.

Detta var dock inte något hon tog upp i installationstalet.

Även Jan Björklund och Annie Lööf har sagt att de gärna ser ett nytt allianssamarbete, men att det beror på valresultatet och hur Moderaterna och Kristdemokraterna agerar. De har dock inte, vilket Nyamko Sabuni tidigare har gjort, öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna. Detta var dock inte något hon tog upp i installationstalet.

Centerpartiet och Liberalerna bör inte heller utesluta ett nytt S-samarbete efter valet 2022 – det kan vara den enda möjligheten i det parlamentariska läge som uppstår. Målet måste dock vara att få till stånd ett regeringsskifte. Även om januariavtalet innebär mängder av liberala reformer och en total omläggning av den vänsterpolitik som Stefan Löfvens S-MP-regering förde 2014-2018, så är det självklart bättre med en alliansregering, förutsatt att den inte blir beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Partiet måste vara noga med att följa januariavtalet.

Nyamko Sabunis besked både om januariavtalet och om regeringsfrågan var säkerligen något som lugnade S-ledningen. Inga omedelbara förändringar kommer alltså att ske vad gäller S-MP-C-L-samarbetet.

S-ledningens mål är alltid att partiet skall ha makten. S-ledningen hoppas därför att S-MP-L-C-samarbetet skall föra partierna närmare och närmare varandra, och göra det naturligt att fortsätta samarbetet efter valet 2022. Om detta skall vara möjligt inser S-ledningen att partiet måste vara noga med att följa januariavtalet.

Nu väntar dock ett par odramatiska år i svensk politik

Om Socialdemokraterna håller sin del av januariavtalet så lär inte heller Centerpartiet och Liberalerna bryta avtalet. Dels för att visa att partierna är pålitliga och håller avtal, dels för att januariavtalet innebär att partierna får igenom så mycket av sin politik.

Det har varit en stökig tid i svensk inrikespolitik, med regeringsförhandlingar, januariavtal och EU-val. Nu väntar dock ett par odramatiska år i svensk politik, där bit för bit av januariavtalet genomförs och S-MP-regeringen sitter kvar, men ibland åker på förluster i riksdagen på områden som inte omfattas av januariavtalet.

Den här lugna perioden varar fram till slutet av 2021, när budgeten för 2022 har röstats igenom av riksdagen. Därefter lär partierna börja positionera sig inför valet 2022. Då blir det betydligt stökigare.