Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Tiden i regeringen har avslöjat Miljöpartiets svagheter

Annons

Den 1 april infördes flygskatt i Sverige. Tanken från S-MP-regeringens sida var att detta skulle få svenskarna att flyga mindre och därmed minska flygets bidrag till utsläppen av växthusgaser.

Många kritiserade den här skatten, och menade att den skulle innebära att flygavgångar flyttade utomlands, till exempel från Malmö Airport till Kastrup. Andra menade att flygskatten skulle slå mot dem som bor i norra Norrland, där tåg inte är en realistisk möjlighet. Vilka effekter flygskatten har fått är dock ännu inte klart, eftersom den bara har funnits i några få veckor.

Miljöpartiet anser att flygskatten är en av partiets stora framgångar under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Men miljöpartisterna är inte nöjda. Partiets kongress beslöt i helgen att flygskatten skall höjas ytterligare.

För Miljöpartiet spelar det ingen roll att flygskatten drabbar glesbygden och att det är tveksamt om skatten ger lägre utsläpp: miljöpartisterna tycker inte om flyg och därför vill man höja skatten. Detta är ganska typiskt för detta parti. Miljöpartisterna verkar inte vara så noga med om deras förslag har någon effekt eller inte. De är entusiastiska och de tror sig veta bäst, även om de inte har några faktauppgifter att stödja sig på.

Det är till exempel talande att utsläppen av växthusgaser inte har minskat under Miljöpartiets tid i regeringen.

Det här gör att Miljöpartiet lätt hamnar fel. Det har tydligt märkts under tiden i regeringen, då partiets politik har prövats i verkligheten. Det provet har partiet inte klarat av. Det är till exempel talande att utsläppen av växthusgaser inte har minskat under Miljöpartiets tid i regeringen.

På samma sätt har partiets företrädare visat sig inte hålla måttet. Partiets språkrör, Isabella Lövin och Gustav Fridolin, har sämst förtroende av alla partiledare.

För fyra år sedan var det många som gillade Miljöpartiet och tyckte att partiet behövdes. Så är det inte längre. Enligt Sifo tycker i dag nästan hälften av alla väljare att Miljöpartiet är ett "hemskt" parti. Bara runt fyra procent säger i dag att de tänker rösta på Miljöpartiet. Lika många, fyra procent, säger att Miljöpartiet är näst bästa parti, enligt en färsk opinionsmätning från Inizio. Få tycks alltså vara beredda att stödrösta på partiet för att det skall få vara kvar i riksdagen.

Visst tycks partiet ha återgått till sin kärnfråga, miljön och klimatet, som partier i kris brukar göra. Men vad hjälper det när partiets förslag känns så ogenomtänkta.

Helgens partikongress lär inte ha lockat fler väljare till Miljöpartiet. Visst tycks partiet ha återgått till sin kärnfråga, miljön och klimatet, som partier i kris brukar göra. Men vad hjälper det när partiets förslag känns så ogenomtänkta. En av nyheterna på kongressen var till exempel att Miljöpartiet vill subventionera nattåg till Hamburg, Berlin, Bryssel och Paris. Många lär tycka att det vore bättre att Miljöpartiet ville satsa på att få tågen Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö att komma fram i tid.

Lagom till kongressen hade också Ekot tagit fram uppgifter om hur stor andel av partiets tjänsteresor som går med flyg. Det visade sig att 34 procent av partiets reseutgifter går till flygresor i dag jämfört med 18 procent 2014.

Medan Miljöpartiet inför en speciell skatt för att få svenskarna att flyga mindre, så flyger de alltså mer själva, kanske för att de är rädda för att tågen inte skall komma fram i tid.

Medan Miljöpartiet inför en speciell skatt för att få svenskarna att flyga mindre, så flyger de alltså mer själva, kanske för att de är rädda för att tågen inte skall komma fram i tid. Så blir det när ett partis politik inte håller i verkligheten.

Annons