Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Svåra uppgifter för nya och gamla S-ministrar

Flyktingpolitik borde vara en naturlig del av EU-samarbetet. De enskilda medlemsländerna kan inte lösa denna fråga på egen hand, utan här krävs samarbete.

Anmäl text- och faktafel

Det har dock gått mycket dåligt att få till stånd ett sådant samarbete. Skillnaden i synen på flyktingar är alldeles för stor. EU-länderna har därför sällan kunnat komma överens, och när detta ändå har skett, så har besluten inte genomförts. 2015 kom till exempel EU-länderna överens om att fördela 100 000 asylsökande från Grekland och Italien. Bara en liten del av dem fördelades.

EU-kommissionen har därefter försökt att få stöd för nya förslag om fördelning av flyktingar, men dessa har stoppats av länder som Polen, Ungern och Tjeckien. Läget verkar i dag helt låst på detta område.

Det blir intressant att se om Ylva Johansson håller fast vid den lite naiva linje som S-MP-regeringen fört

Från den svenska S-MP-regeringens sida har man dock hållit fast vid att EU bör ha en gemensam flyktingpolitik, där flyktingar fördelas mellan medlemsländerna. Nu får en av dem som varit minister i denna regering, Ylva Johansson, chans att genomföra detta. Ylva Johansson är ju Sveriges kandidat till EU-kommissionen och i onsdags blev det klart att hon får hand om "migration och inrikes frågor" inom kommissionen. Det betyder att hon får ansvaret för migrationspolitik, gränsövervakning, brottsbekämpning och antiterrorarbete.

Det är en tung post inom kommissionen, men det är också en utsatt post. Och delvis omöjlig. Det lär inte vara möjligt att få till stånd en gemensam EU-syn när det gäller asylpolitiken, och inte heller att få till stånd någon fördelning av asylsökande. Det blir intressant att se om Ylva Johansson håller fast vid den lite naiva linje som S-MP-regeringen fört eller om hon fogar sig efter verkligheten och till exempel försöker hitta överenskommelser mellan de EU-länder som vill ha en gemensam migrationspolitik, medan övriga lämnas utanför.

På onsdag utsågs också Ylva Johanssons efterträdare som arbetsmarknadsminister. Det blir Eva Nordmark, som sedan 2011 varit ordförande för TCO. Tidigare har hon bland annat varit S-riksdagsledamot.

I så fall kommer januariavtalet knappast att hålla

Hon får också en svår uppgift, eftersom det är på hennes område som många av Socialdemokraternas mest känsliga eftergifter i januariavtalet finns, som förändringar i arbetsrätten och reformeringen av Arbetsförmedlingen. Som TCO-ordförande har hon kritiserat dessa förändringar – som minister skall hon genomföra dem. Det blir intressant att se om hon försöker fullfölja januariavtalet, eller om hon, i så fall med Stefan Löfvens tysta stöd, försöker göra sitt bästa för att fördröja reformerna. I så fall kommer januariavtalet knappast att hålla.

Det var inte bara Ylva Johansson som lämnade regeringen i onsdags. Så gjorde även en annan regeringsveteran, Margot Wallström, som fick sin första ministerpost redan 1988.

Margot Wallström ersätts som utrikesminister av utrikeshandelsminister Ann Linde. Det skall bli intressant att se om hon fortsätter Margot Wallströms idealistiska politik i Olof Palmes anda, eller om hon driver en mer realistisk politik med fokus på EU-samarbetet. Tyvärr talar mycket för att Ann Linde fortsätter i Margot Wallströms spår, men helt säkert är det inte.