Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Straffa inte landsbygden – sluta kapa kopparkablarna för dem som inte fått fiber

Utvecklingen på IT-området har varit fantastisk de senaste åren. De smarta mobiltelefonerna, paddorna, wifi och 4G har förändrat och förbättrat våra liv.

Samtidigt har vi blivit mer och mer beroende av snabba tele- och datanät. Och näten har också byggts ut. Bredband och fiberoptik har nått allt fler.

Men inte alla. Och många får dessutom ett försämrat nät när Telia klipper av kopparledningarna, trots att ingen optofiber är inkopplad. I stället hänvisar Telia till mobiltelefonnätet med klart sämre kapacitet än kopparnätet.

Så blir det i flera områden på Rådmansö som Norrtelje Tidning skrev om häromdagen. Enligt planerna skall Telias dotterbolag Skanova klippa kopparkabeln den 31 maj. Därmed försvinner den fasta telefonin och den ADSL-tjänst som många använder för datatrafik. Det ger de boende sämre IT-kapacitet, inte minst sommartid, då mobilnätet ofta blir överbelastat. Och någon fiberuppkoppling som kan ersätta kopparnätet finns inte. Företaget IP Only lovade att installera fiber första kvartalet 2018, men så blev det inte. I dagsläget ser det ut som fibern installeras först nästa år. Eller ändå senare.

De som drabbas blir ofta, och med rätta, väldigt ilska och besvikna.

Men det struntar Skanova i. Företaget kapar kopparkabeln i alla fall, och skyller på att man av logistiska skäl inte kan förändra sina tidsplaner.

Det är inte bara på Rådmansö som de boende får se sin IT-uppkoppling försämrad. Samma gäller för många områden på den svenska landsbygden. Och det kommer att bli allt mer vanligt, både i Roslagen och i landet i övrigt, eftersom Skanova beslutat att klippa kopparledningarna steg för steg. Och även om fibernätet byggs ut, så är det på många ställen som utbyggnaden av olika skäl blir försenad. Och då finns det ingen fiber när kopparledningen försvinner.

Staten kan inte svika landsbygden på detta sätt. De som bor på landsbygden har rätt att kräva god service, inte alltid lika bra som i städerna, men tillräckligt god.

De som drabbas blir ofta, och med rätta, väldigt ilska och besvikna. De känner sig bortglömda och att de straffas för att de bor på landsbygden. De kan förstå att det tar längre tid att få fiber på landsbygden än det gör i tätorterna, och att utbyggnadsplanerna inte alltid håller, men de förstår inte hur kopparkablarna kan få kapas innan fibernätet är utbyggt. De ser att mer och mer av kontakterna med kommunen, staten och andra samhällsfunktioner måste skötas över nätet, samtidigt som de själva får svårare att utnyttja denna service.

På många ställen försämras servicen även på andra sätt. Skolan kanske läggs ner, liksom affären och vårdcentralen. Poliskontoret har flyttat långt bort, och skulle någon drabbas av inbrott leder polisutredningen sällan någonstans, om den inte omedelbart blir nedlagd. Samtidigt ökar kraven från stat och kommun, till exempel genom fler regler för småföretag eller hårdare krav på avloppsreningen.

Regeringen måste se till att kopparnätet får klippas av först då de berörda fått en annan IT-koppling med minst lika hög kapacitet.

Det här håller inte. Staten kan inte svika landsbygden på detta sätt. De som bor på landsbygden har rätt att kräva god service, inte alltid lika bra som i städerna, men tillräckligt god.

Därför kan inte Scanova få fortsätta att klippa kopparnätet på det sätt som sker i dag. Regeringen måste se till att kopparnätet får klippas av först då de berörda fått en annan IT-koppling med minst lika hög kapacitet. Landsbygdsborna får inte svikas. Sverige måste hålla ihop.