Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Skatterna får inte driva företagare ut ur Sverige

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har hyllats stort efter sin död. ”Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv", sade till exempel statsminister Stefan Löfven (S).

Han har helt rätt. Ingvar Kamprad har betytt mycket för Sverige och inte minst för bilden av Sverige utomlands.

Men tyvärr är Ikea inte längre svenskt, utan ägs av stiftelser i bland annat Liechtenstein. Och hur fast rotad Ingvar Kamprad än var i Småland och den svenska myllan, så valde han ändå att bo i Schweiz under många år.

Orsaken var de svenska skatterna, bland annat förmögenhets- och arvsskatterna. Han var inte ensam om att flytta från Sverige av dessa orsaker. Arvsskatten gav inte speciellt stora intäkter till statskassan, men fick entreprenörer som Ingvar Kamprad att flytta utomlands. Den gjorde också att familjeföretag fick problem att klara generationsskiften. Ofta fick delar av företaget säljas för att arvsskatten skulle kunna betalas.

Till sist insåg även Socialdemokraterna att arvsskatten gjorde större skada än nytta. Göran Perssons socialdemokratiska regering avskaffade därför arvsskatten 2005. Alla riksdagspartier stödde förslaget.

En av statssekreterarna på finansdepartementet hette då Magdalena Andersson. Hon är i dag finansminister. Och nu tycks hon ha ändrat sig och funderar på att återinföra en arvsskatt.

Orsaken är säkerligen den debatt om ökade ekonomiska klyftor som förts den senaste tiden. Vissa menar att återinförda arvs- och förmögenhetsskatter skulle minska klyftorna.

Kanske det. Frågan är dock om det skulle vara bra för Sverige. En ny arvsskatt skulle skapa samma problem som den gamla. Den skulle återigen tvinga företagare att flytta från Sverige och göra det svårare för familjeföretag att klara generationsskiften. En arvskatt skulle därför vara negativ för svenskt näringsliv och svenska jobb. Den skulle kanske ge ett något mer jämlikt Sverige, men ett fattigare Sverige.

Än så länge har inte Magdalena Andersson något konkret förslag om vare sig arvsskatt eller förmögenhetsskatt. Däremot har hon ställt sig bakom det förslag om utflyttningsskatt som Skatteverket lagt fram, och som innebär en skatt på kapitaltillgångar som flyttas från Sverige.

Syftet med förslaget sägs vara att komma åt skatteplanerare, och att man inte skall kunna flytta utomlands för att slippa skatt. Om någon eller några arvingar till ett familjeföretag bor utomlands skulle dock utflyttningsskatten få samma effekt som arvsskatten: familjen kan tvingas att sälja företaget för att betala skatten. Skatten gör det också mycket mindre attraktivt för icke-svenskar att investera i eller starta företag i Sverige, i alla fall om de eller deras arvingar vill kunna flytta från Sverige i framtiden.

Det kan vara rätt att höja skatten på kapital för att minska klyftorna i Sverige. Men då gäller det att hitta en kapitalskatt som inte får negativa konsekvenser för svenskt näringsliv, driver företagare ut ur landet eller tvingar arvingar att sälja företaget. Därför är det fel med en återinförd arvsskatt, och det är också fel att införa den utflyttningsskatt som regeringen nu planerar för.