Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ska regeringen värva medlemmar åt facket?

S-MP-regeringen och Vänsterpartiet vill återinföra avdragsrätten för fackavgiften. Enligt finansminister Magdalena Andersson är syftet att facket skall få fler medlemmar. Men är det verkligen regeringens uppgift att hjälpa en förening med medlemsvärvningen?

Det är viktigt med starka fackföreningar. De spelar en mycket viktig roll på den svenska arbetsmarknaden, inte minst som motpart till arbetsgivarna.

S-MP-regeringen tänker i sin budget för 2018 föreslå att fackföreningsavgiften åter skall bli avdragsgill. Så har det varit tidigare, men avdragsrätten avskaffades av alliansregeringen 2007.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är syftet med förslaget att facket skall få fler medlemmar. "Det blir ytterligare ett argument för facken när de är ute och värvar medlemmar", säger hon i Svenska Dagbladet.

Visst är det bra att facken har många medlemmar, men är det verkligen regeringens uppgift att hjälpa dem med detta? Så gör ju inte regeringen med andra föreningar. Än mer tveksamt blir den här avdragsrätten med de nära banden mellan LO och det socialdemokratiska partiet. LO:s ordförande sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, och LO och LO-förbunden ger mångmiljonbidrag till Socialdemokraterna. Avdragsrätten för fackavgift känns därför som ett sätt för Socialdemokraterna att betala facken för dessa gåvor.

Avdragsrätten för fackavgift kostar statskassan 2,7 miljarder kronor och innebär en skattesänkning för alla fackmedlemmar. Regeringen och finansminister Magdalena Andersson brukar i vanliga fall vara motståndare till skattesänkningar. Inte minst har kritiken varit hård mot jobbskatteavdragen, eftersom pensionärer inte omfattas. Pensionärer betalar dock inte fackavgift, eller en väldigt låg sådan. Avdraget för fackavgiften gör därför att pensionärer får betala högre skatt än dem som arbetar, på samma sätt som jobbskatteavdraget. Men den "orättvisan" bryr sig tydligen inte Magdalena Andersson om.

Enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt är det dock hans parti, och inte Socialdemokraterna, som drivit fram förslaget om avdrag för fackmedlemskap. På detta sätt hoppas kanske Socialdemokraterna slippa anklagelserna om korruption. Men det gör inte förslaget mer logiskt.

Vänsterpartiet ligger för övrigt också bakom ett annat mycket konstigt förslag i budgeten: den höjda skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Den senaste tiden har det pratats mycket om att svenskarna lånar för mycket och sparar för lite. Många har varnat för att det finns en lånebubbla som riskerar att spricka.

I det läget vill alltså Vänsterpartiet och S-MP-regeringen höja skatten på sparande. Det är helt feltänkt. Det riskerar att minska sparandet och därmed öka risken för överhettning i den svenska ekonomin.

För Vänsterpartiet är det dock alltid motiverat att höja skatten på de "rika". Och Vänsterpartiet tycks räkna alla som kan spara pengar som "rika". Det är därför inte så förvånande att Vänsterpartiet vill öka skatten på investeringssparkonton. Mer förvånande är det att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått med på kravet.

Men omsorg om svensk ekonomi är inte det viktigaste för Socialdemokraterna i denna sista budget inför valet. I stället gäller det att hålla LO och partiets vänsterflygel på gott humör. Och då är avdragsrätt för fackavgift och högre skatt på sparande ett pris man uppenbarligen är beredd att betala.