Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: S vill inte ha regering över blockgränsen

NT:s politiska chefredaktör Reidar Carlsson kommenterar Socialdemokraternas utspel om regeringssamarbete.

Annons

I dag går Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där de menade att vid en valseger siktade på att bilda en socialdemokratisk regering, men var beredda att samarbeta över blockgränsen. Sverigedemokraterna var det enda partiet de uteslöt samarbete med.

Man bör notera att Stefan Löfven och Carin Jämtin i sin artikel inte säger att de är beredda att ”regera” över blockgränsen, som det står i den rubrik Dagens Nyheter satt på artikeln, utan enbart att de är beredda att ”samarbeta". Skillnaden är helt avgörande. Stefan Löfven och Carin Jämtin öppnar inte för en blocköverskridande regering, utan vill ha en socialdemokratisk regering, möjligen tillsammans med Miljöpartiet. Därefter skall denna regering söka stöd med olika partier i olika frågor.

Det nya i dagens besked från Stefan Löfven och Carin Jämtin är därför inte att man öppnar för blocköverskridande regering, utan att man hellre samarbetar med Miljöpartiet än med Vänsterpartiet.

Syftet med detta är att inte skrämma bort mittenväljarna. Det är dock svårt att tro att väljarna nöjer sig med så luddiga besked i valrörelsen, inte minst eftersom allianspartierna kommer att vara mycket tydliga med sitt alternativ: fortsatt alliansregering.

Läs mer i måndagens ledare...