Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: S kommer att fortsätta tappa – även om Stefan Löfven avgår

Socialdemokraterna framstod som vinnare efter alla turer som följde på fjolårets riksdagsval. Trots att partiet gjorde sitt sämsta val på 100 år så lyckades Stefan Löfven sitta kvar som statsminister. Han lär också sitta kvar fram till valet 2022, om han så vill. Om S-MP-regeringen genomför punkterna i januariavtalet, vilket partierna verkar vara inställda på, så kommer Centerpartiet och Liberalerna inte att fälla regeringen.

Anmäl text- och faktafel

På kort sikt ser det alltså bra ut för Socialdemokraterna. Men inte på lite längre sikt.

Genom januariavtalet tvingas S-MP-regeringen genomföra reformer som ligger långt ifrån traditionell socialdemokratisk politik. Många S-väljare kommer att tycka att partiet sviker sina ideal.

Dessutom viker konjunkturen. Arbetslösheten har redan börjat öka. Sämre konjunktur brukar missgynna regeringspartier. Det blir också svårt att få pengar till alla reformer som finns i januariavtalet. Redan nu har finansminister Magdalena Andersson antytt att skatten på pensioner även i fortsättningen kommer att vara högre än skatten på löner.

Ett annat problem för Socialdemokraterna är att partiet verkar ha slut på nya idéer. Den stora nyheten i fjolårets valrörelse, den så kallade familjeveckan, har inte orsakat någon större entusiasm bland medborgarna. Inom flera av de områden som är högaktuella i debatten i dag, som integration och brottsbekämpning, har traditionell socialdemokratisk politik inte visat sig fungera.

Ju äldre åldersgrupp, ju lägre stöd har partiet.

Kanske är det också bristen på förnyelse som gjort att Socialdemokraterna i dag har ett så svagt stöd bland unga väljare. Ju yngre åldersgrupp, ju lägre stöd har partiet. I senaste SCB-mätningen fick partiet stöd av 40 procent bland dem över 75 år, men bara 22 procent av dem mellan 18 och 24 år. Och enligt SVT:s vallokalsundersökning för EU-valet fick partiet bara tolv procent av rösterna i åldersgruppen 18-21 år.

Ett sätt att förnya och föryngra partiet vore att byta partiledare. Stefan Löfven är 62 år och lär snart vilja pensionera sig. Någon självklar efterträdare finns dock inte.

Den sistnämnde kan vara ett möjligt namn

Magdalena Andersson fick hålla partiets Almedalstal i år, när Stefan Löfven valde att åka till Ullared. Hon känns dock mer som teknokrat än som partiledare, även om hennes Almedalstal innehöll traditionell socialdemokratisk retorik. Andra möjliga kandidater är energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, socialminister Lena Hallengren och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Den sistnämnde kan vara ett möjligt namn om Socialdemokraterna tänker satsa på att återfå de många LO-väljare som de senaste valen har gått över till Sverigedemokraterna.

För att locka dessa väljare krävs det dock en mycket stor omläggning av partiets politik när det gäller invandring och asylpolitik. En sådan omläggning lär skapa stora protester inom partiet.

Socialdemokraterna har under många år haft en nedåtgående trend. Även om partiet knappast kollapsar väljarmässigt på samma sätt som systerpartierna gjort i Frankrike och Nederländerna, så finns det ingenting i dag som talar för att partiet kan vända denna trend. Snarare pekar allt på att nedgången fortsätter.