Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: S bör inte ta ut någon seger

"Det mest troliga är att allianspartierna får behålla makten i Norrtälje kommun" skriver Reidar Carlsson i en extra ledarkommentar.

Annons

Det är hela 16 år sedan Norrtälje hade ett socialdemokratiskt kommunalråd. Men nu är det dags igen. I alla fall om man tror på den opinionsmätning som Sifo gjort på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholms län.

Enligt den skulle Socialdemokraterna gå mycket starkt framåt om det vore kommunalval i dag, och få majoritet i fullmäktige tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det är mycket överraskande. Norrtälje kommun är välskött med en mycket stabil ekonomi, och har gått med stort överskott de senaste åren. Vården och omsorgen är av god kvalitet och bostadsbyggandet har börjat ta rejäl fart. Det största problemet är grundskolan, där de borgerliga partierna inte har lyckas förbättra kvaliteten.

Det är dock svårt att tro att enbart skolfrågan ligger bakom Sifomätningens stora uppgångar för de rödgröna, knappast heller något allmänt missnöje med kommunalrådet Kjell Jansson (M).

I stället är den främsta orsaken troligen att Norrtäljes väljare är påverkade av de framgångar de rödgröna partierna haft i opinionsmätningarna på riksnivå.

Detta gör också att Norrtäljes socialdemokrater, med Ulrika Falk i spetsen, inte bör ta ut någon valseger i förskott.

Det mest troliga är att allianspartierna får behålla makten i Norrtälje kommun. Men det kommer inte att bli lika lätt som man kanske har trott, utan kräver att de gör ett hårt jobb i valrörelsen.

Läs hela ledaren på måndag...