Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Regeringens "exitskatt" måste omarbetas rejält

Innan valet pratade Stefan Löfven och Socialdemokraterna mycket om att företagsklimatet i Sverige måste bli bättre. Efter valet har dock S-MP-regeringens politik gått i helt motsatt riktning. Mängder med skatter har höjts för företagen, samtidigt som regelverken blivit allt krångligare.

Det senaste inslaget i denna lista av försämringar är den så kallade "exitskatten". Den innebär att den som flyttar utomlands måste betala skatt på orealiserade vinster på aktier eller andra andelar i bolag.

Det här är egentligen inte något konstigt, men förslaget är utformat så det ger mycket negativa effekter, till exempel vid generationsskifte i ett företag. Om en son eller dotter till en företagare bor utomlands och företagaren avlider måste skatten betalas omgående. Risken är stor att delar av företaget måste säljas för att betala skatten. På det sättet återinför exitskatten det problem för svenska familjeföretag som försvann när arvskatten avskaffades.

Andra konstigheter drabbar dem som flyttar till Sverige. De kan bli skyldiga att betala svensk skatt på vinster från aktier även om dessa vinster uppstod innan flyttade till Sverige. De som vill flytta till Sverige för att forska kan också få mycket stora problem när han eller hon flyttar tillbaka. Exitskatten gör det därför svårare för Sverige att locka hit talanger.

Det allra konstigaste med detta förslag är dock att det inte kommer från politiker. I stället kommer förslaget från Skatteverket, som skickade det direkt till finansdepartementet. Finansminister Magdalena Andersson blev överförtjust, och skickade förslaget direkt på remiss, utan att fundera över vilka konsekvenserna skulle bli om förslaget genomfördes.

Så agerar inte en politiker som har det bästa för svenska företag och svensk ekonomi för ögonen. Så agerar en politiker vars grundinställning är att företagare är fifflare som behöver klämmas åt lite mer, och att Skatteverket alltid tänker rätt.

Självklart måste skatteflykt bekämpas. Självklart skall man inte kunna flytta utomlands för att undvika att betala reavinstskatt på till exempel aktier. Men reglerna mot skatteplanering får inte vara utformade på ett sätt som försvårar generationsskifte och direkt skadar svenska företag. Reglerna får inte heller vara utformade på ett sätt som motverkar att utländska forskare flyttar till Sverige och startar företag. S-MP-regeringens förslag är därför dåligt och företagsfientligt, och måste göras om totalt.

Samtidigt har kritiken mot förslaget blivit alltför grov. Exitskatten har till exempel kallats "DDR-skatt" och sagts skapa "ett DDR för företagare".

Jämförelsen med diktaturen DDR är osmaklig. Sådana jämförelser riskerar också att slå tillbaka, eftersom det kan göra att all kritik mot exitskatten kan viftas bort av S-MP-regeringen som "oseriös". För även om Sverige är en del i en internationaliserad ekonomi så skall man inte kunna flytta utomlands för att undvika att betala svenska skatter.

Det behövs därför regler för hur vinster skall beskattas för dem som flyttar från Sverige. Men dessa regler måste vara utformade på ett sätt som inte skadar svensk ekonomi. Sådan utformning har inte Skatteverkets förslag.