Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ras väntar Miljöpartiet i EU-valet – trots partiets kändisar

Annons

Moderaterna gjorde ett uselt EU-val 2014. Partiet fick bara 13,65 procent av rösterna, tio procentenheter sämre än i riksdagsvalet samma år.

Miljöpartiet gjorde å andra sidan ett lysande EU-val, och fick 15,41 procent av rösterna. Det var mer än dubbelt så mycket som i riksdagsvalet.

Anmäl text- och faktafel

Så här stora kan skillnaderna vara i EU-val och riksdagsval. EU-valet handlar inte om regeringsmakten och många röstar därför på ett parti som känns nytt och fräscht eller på en kandidat som man litar på. Detta har gjort att kändisar som Marit Paulsen (L) och Lars Adaktusson (KD) har blivit röstmagneter för sina partier och att Junilistan, Piratpartiet och Feministiskt initiativ gjort bra EU-val, trots få röster i riksdagsvalen.

I onsdags kom Sifo med den första opinionsmätningen inför EU-valet. Den visar i stort samma siffror som partierna har i andra opinionsmätningar. Enda stora skillnaden är att Centerpartiet får något lägre siffra i EU-valsmätningen, 5,8 procent, medan Miljöpartiet får en något högre, 6,4 procent. Trots det innebär denna mätning att Miljöpartiet skulle tappa två av sina fyra mandat.

Ingen av dem lär lyfta sitt partis siffror speciellt mycket.

En orsak till Miljöpartiets höga siffra kan vara att partiets lista toppas av två kändisar: före detta kulturminister Alice Bah Kuhnke och förre tv-meteorologen Pär Holmgren. Det kan lyfta partiet, dock knappast till nivåerna i EU-valet 2014. Att både Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren gör sin första valrörelse kan också få betydelse.

I övrigt är det ganska tunt med kändisar på partiernas EU-listor. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har förnyat stort sedan 2014, med nya toppkandidater. S-listan toppas av förra migrationsministern Heléne Fritzon och M-listan av förre partisekreteraren Tomas Tobé. Ingen av dem lär lyfta sitt partis siffror speciellt mycket.

Marit Paulsen själv tycker till och med att Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley är en bättre kandidat.

Liberalerna har tidigare gjort väldigt bra EU-val, till stor del beroende på Marit Paulsen. Denna gång toppas L-listan av EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som knappast drar så mycket röster: Marit Paulsen själv tycker till och med att Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley är en bättre kandidat. Risken för att Liberalerna tappar båda sina mandat är stor, medan Centerpartiet, med Fredrick Federley som vallokomotiv, borde ha en god chans att förbättra dagens låga opinionssiffror och ta ytterligare ett mandat.

Två partier som har en positiv trend i väljaropinionen just nu är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Sara Skyttedal, före detta KDU-ordförande, toppar KD-listan. Hon är en färgstark politiker, men frågan är om lockar fler röster än hon skrämmer bort. EU-parlamentarikern Peter Lundgren toppar SD-listan. Han är nästan helt okänd och ett riktigt svagt kort. Det är svårt att tro att partiet får så höga röstetal som Sifos väljarbarometer visar.

Liberalerna ligger väldigt dåligt till.

Tidigare EU-val har visat att många bestämmer sig sent och att det blir stora förändringar i slutet på valrörelsen. Mycket pekar på att det blir samma sak denna gång. Men det är svårt att tro att något nytt parti tar plats i EU-parlamentet vid årets val. Ett av partierna, Feministiskt initiativ, lär i stället falla ur. Och Liberalerna ligger väldigt dåligt till.

Annons