Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Överraskande att C och M ökade så stort

Annons

Det preliminära resultatet för EU-valet visar på stora omkastningar i EU-valsiffrorna sedan förra valet: Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna ökar stort, medan Liberalerna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ är valets stora förlorare.

Anmäl text- och faktafel

Att Centerpartiet och Moderaterna ökade så stort är överraskande. Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas ökningar var väntade, men är klart mindre än vad opinionsmätningarna visade. Det brukar hända mycket i opinionen i EU-valet de senaste dagarna, och detta val var inget undantag.

Trots en nedgång på nästan sex procentenheter tycks Liberalerna med ett nödrop klara sig kvar i EU-parlamentet. Det innebär troligen att partiets toppkandidat Karin Karlsbro, som flyttade från Norrtälje kommun för bara några månader sedan, nu kommer att ta plats i EU-parlamentet i Bryssel och Strasbourg.

Personrösterna har stor betydelse i EU-valet, och kan göra att hon petas ner. Det finns dock inga tecken på att någon annan på Liberalernas lista skulle vara så populär att han eller hon kan få fler personröster än Karin Karlsbro. Men hon måste ändå vänta till personrösterna är färdigräknade innan hon kan börja packa planera för fem år i Bryssel.

Centerpartiet får två mandat, vilket är en klar framgång. Att partiet gör den näst största ökningen bland partierna och får knappt elva procent stärker säkerligen självförtroendet i partiet.

Centerpartiets toppkandidat Fredrik Federley har en stor del i framgången. Han har gjort en mycket bra valrörelse, och lär få överlägset flest av partiets personröster. Vem som tar partiets andra mandat är dock en helt öppen fråga. Personrösterna kommer att avgöra, och Abir Al-Sahlani, som var tvåa på partiets valsedel, kan inte känna sig det minsta säker på att få en plats i EU-parlamentet.

Kristdemokraterna gör ett bra EU-val, och ökar från ett till två mandat. Men många i partiet hade hoppats på mer. Partiets toppkandidat Sara Skyttedals hårda framtoning i slutdebatterna och avslöjandena om hur partiets förre EU-parlamentariker Lars Adaktusson har röstat i abortfrågor tycks ha påverkat väljarna. Många av dem som planerade att rösta på Kristdemokraterna verkar i stället ha röstat på Moderaterna.

Kanske har även Moderaterna vunnit något på avslöjandet om att Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren tafsat på en partikollega. Som vanligt tycks dock Sverigedemokraternas väljare inte bry sig speciellt mycket om att partiets företrädare är inblandade i skandaler.

För Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ måste valresultatet ha kommit som en besvikelse. Vänsterpartiet hade förväntat sig en uppgång och ett andra mandat, men så blev det inte. Miljöpartiet tappar två mandat, trots kändiskandidater och att klimatfrågan varit i fokus i valrörelsen. Uppenbarligen tror inte väljarna att Miljöpartiet är rätt parti för att klara klimatutmaningen.

Och för Feministiskt initiativ är det svårt att se hur partiet skall kunna överleva. Ett uruselt riksdagsval följs nu av ett uruselt EU-val. Om partiet ens överlever så kommer det att vara ett litet marginellt parti utan någon som helst inflytande eller påverkan på debatten.

Valdeltagandet i EU-valet har ökat stadigt de tre senaste valen, 51,1 procent 2014, 45,5 procent 2009 och 37,9 procent 2004. Den trenden fortsätter nu, med ett valdeltagande på 53,3 procent (preliminärt).

Det är mycket glädjande, och visar att svenska väljare inser att besluten i EU-parlamenten är viktiga och att det därför är viktigt att påverka vilka som sitter där.

Även här i Norrtälje kommun har valdeltagandet ökat, även om en lägre andel röstar här jämfört med i landet i stort. I valet 2004 var det 35,2 procent som röstade, i valet 2009 var det 39,4 procent och i valet 2014 var det 46,7 procent. I år är den preliminära siffran 50,9 procent.

Kanske beror detta på att en av toppkandidaterna i år, Karin Karlsbro (L), har en tydlig koppling till Norrtälje, även om hon inte bor här längre. Det har gjort att EU-valet har kommit lite närmare, och inte blivit lika abstrakt. Men Karin Karlsbro har uppenbarligen inte lockat Norrtäljes väljare. Liberalerna gör dock ett lika dåligt val i Norrtälje som i riket i övrigt, och får preliminärt 4,1 procent av rösterna.

Det högre valdeltagandet kan också bero på att fler och fler tycker att det är bra att Sverige är med i EU. Här i Norrtälje kommun var det till exempel en majoritet på 53,5 procent som röstade emot det svenska EU-medlemskapet. Stödet för EU har ökat kraftigt de senaste åren och ligger i dag på över 60 procent. Säkerligen har stödet till EU-medlemskapet ökat även här i Norrtälje.