Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson om rockbandet, regeringsåren och redaktörsjobbet: ”Jag hittar alltid något nytt att tycka till om”

Han är civilingenjören som blev Olof Johanssons pressekreterare och har varit politisk chefredaktör på NT i över 20 år.
Men Reidar Carlsson har fler strängar på sin lyra.
Eller ska vi säga elgitarren?

Vi måste nästan ta Reidars rockstory direkt, även om bandet har tagit en time-out för tillfället.

Bara namnet gör ju att man blir nyfiken.

Katrin Krabbe får en ny chans.

– Det började med en studiecirkel på Fryshuset i Stockholm, där man kunde lära sig att spela olika instrument. Vi var ett gäng där som spelade lite rocklåtar ihop och en dag råkade vi bläddra i Svenska Dagbladet och såg en rubrik om Katrin Krabbe, sprinterlöparen från DDR. ”Katrin Krabbe får en ny chans” stod det. Det fick bli bandets namn, säger Reidar Carlsson.

– Just nu har vi lite av ett uppehåll eftersom en av medlemmarna inte kan vara med, men annars har vi repat ganska mycket genom åren. Själv spelar jag gitarr och tycker att det är väldigt roligt.

Är det något mer ni inte vet om NT:s ledarskribent?

Avgör själva:

Han har sprungit 27 midnattslopp, spelade basket en gång i tiden och bor på en bondgård utanför Heby. Men han kommer från Munkedal i Bohuslän och är faktiskt civilingenjör i grunden.

– Ja, med inriktning teknisk fysik. Men jag har alltid tyckt om att skriva och på 1980-talet började jag på en elektroniktidning i Stockholm som hette Elteknik. Där blev jag också redaktionschef med tiden, säger Reidar Carlsson.

Två telefonsamtal skulle dock leda fram till nästa fas i arbetslivet.

Och det var Olof Johansson som ringde båda gångerna.

Första gången, 1988, behövde den dåvarande centerledaren en talskrivare inför riksdagsvalet.

Andra gången, 1991, när han blivit miljöminister, ville han ha Reidar Carlsson som pressekreterare.

– Jag var engagerad i CUF:s förbundsstyrelse på åttiotalet och i kombination med att jag var journalist tyckte nog Olof att jag kunde passa för uppdraget. Själv kände jag väl också att det lockade att få uppleva makten inifrån, så att säga.

Hur var det?

– Det var en hektisk tid och många stora frågor att hantera. Först bankkrisen och sedan beslutet om Öresundsbron, det var ju också striden om den som ledde till att Olof Johansson avgick 1994.

Reidar Carlsson, däremot, fortsatte sin centerpolitiska gärning som ledarskribent. Hösten 1995 började han vikariera på Norrtelje Tidning, fick fast tjänst vid årsskiftet 1996 och har idag titeln politisk chefredaktör.

– Det är en lång tid på ett och samma jobb, såklart. Men det är ett roligt och fritt arbete. Jag kan göra lite som jag vill i många avseenden och det passar mig rätt bra, säger Reidar Carlsson.

Var hittar du inspirationen till dina ledartexter?

– Det varierar. Ibland i kommunala handlingar, ibland i vår egen tidning. Jag tröttnar sällan och hittar alltid något nytt att tycka till om. Oftast handlar det ju om längre beslutsprocesser också, som skolnedläggningarna vi hade här för ett tag sedan. Men rent allmänt är det nog miljö- och demokratifrågor som ligger mig varmast om hjärtat.

Du har tyckt till i NT i över 20 år. Händer det att du ändrar uppfattning över tid i vissa frågor?

– Haha. Det händer, men jag kommer inte på något bra exempel just nu. Jag har ett eget litet arkiv där jag kan gå tillbaka och kolla vad jag skrivit i olika frågor. Och det brukar visa sig att jag allt som oftast har tyckt ungefär samma saker hela tiden, säger Reidar Carlsson.

Namn: Reidar Carlsson

Ålder: Fyller 62 i juni.

Bor: "På en gammal bondgård utanför Heby, min sambos familj har ägt gården sedan slutet av 1600-talet. Men jag har en övernattningslägenhet i Norrtälje också."

Roll på NT: Politisk chefredaktör.

Fritidsintressen: Musik och löpning, bland annat.