Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Nya KD-beskedet ökar pressen på Ulf Kristersson

Annons

Före valet var KD-ledaren Ebba Busch Thor mycket tydlig med att hon inte tänkte förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon såg inte ens att ett samarbete var möjligt på 20 års sikt.

Anmäl text- och faktafel

Men det svänger fort i svensk politik just nu. Kristdemokraternas partistyrelse har nu beslutat att samtala och förhandla med alla riksdagspartier, det vill säga även Sverigedemokraterna. KD-ledningen kommer dock inte att acceptera kompromisser som strider mot "kristdemokratiska värderingar". Och målet sägs fortfarande vara en regering tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Den nya KD-linjen ger många frågor. Hur stora eftergifter är Kristdemokraterna till exempel beredda att göra till Sverigedemokraterna när det gäller invandring och demokratiska värderingar? Måste en alliansregering vara öppen för att förhandla med Sverigedemokraterna för att Kristdemokraterna skall vilja delta?

Kristdemokraterna har, alltsedan Ebba Busch Thor tog över som partiledare, gått längre och längre högerut.

Det är dock inte överraskande att KD-ledningen ändrar sig i synen på Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna har, alltsedan Ebba Busch Thor tog över som partiledare, gått längre och längre högerut.

De senaste månaderna har detta också gjort att partiet har ökat i opinionsmätningarna. Samtidigt har Moderaterna stått och stampat. För något år sedan strömmade väljarna från Moderaterna till Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Det flödet lyckades partiet stoppa i och med att Ulf Kristersson valdes till partiordförande. Men nu tycks i stället Kristdemokraterna ha blivit det stora hotet.

För dessa M-väljare kan nu Kristdemokraterna bli ett högintressant alternativ.

Det nya KD-beskedet gör saken ännu värre för M-ledningen. Många moderata väljare har inget emot att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna. Många kan tänka sig att gå längre än så och bilda det konservativa M–KD–SD–block som SD-ledaren Jimmie Åkesson strävar efter. För dessa M-väljare kan nu Kristdemokraterna bli ett högintressant alternativ.

Å andra sidan finns det många M-väljare som djupt ogillar Sverigedemokraterna, och som inte kan tänka sig att förhandla eller samarbeta med detta främlingsfientliga och populistiska parti. Än så länge tycks M-ledningen dela denna åsikt. M-ledaren Ulf Kristersson fortsätter att säga nej till att förhandla med Sverigedemokraterna, och markerar tydligt att Moderaterna inte vill ha ett konservativt block.

Troligen vill han hålla alla vägar öppna.

Samtidigt försöker han tona ner betydelsen av Kristdemokraternas omsvängning. Troligen vill han hålla alla vägar öppna. Han vill inte förhandla med Sverigedemokraterna, men inser att den interna opinionen kan tvinga honom till detta om Kristdemokraternas nya SD-linje lockar många M-väljare. Antagligen vill också Ulf Kristersson se vilka eftergifter som Ebba Busch Thor är beredd att göra innan det strider mot "kristdemokratiska värderingar", och hur mycket av SD-politik hennes väljare är beredda att gå med på.

Det är inte fel att samtala med Sverigedemokraterna. Däremot är det fel att börja förhandla med dem, eftersom det innebär att de får inflytande. Uppenbarligen ser inte Ebba Busch Thor några risker med att ge Sverigedemokraterna inflytande. Det är bara att hoppas att väljarna inte håller med henne.

Annons