Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Naturligt med hård eftervalsdebatt inom Miljöpartiet – Isabella Lövin och Gustav Fridolin kan få gå

Annons

Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet var förlorarna i riksdagsvalet, och tappade enligt det preliminära valresultatet 3,5, 2,8 respektive 2,4 procentenheter. Inom dessa partier borde det nu starta en hård eftervalsdebatt. Och om partiledarna inte själva avgår, borde deras framtid ifrågasättas.

Anmäl text- och faktafel

Så lär dock inte ske inom Socialdemokraterna och Moderaterna, i alla fall inte än. Båda partierna gjorde ett bättre val än opinionsmätningarna i valveckan visade. Det innebär att partimedlemmarna, trots nedgången, är på gott humör.

Dessutom är både S-ledaren Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson högaktuella som möjliga statsministrar. Innan Sverige fått en ny regering är det därför otänkbart att de avgår frivilligt eller avsätts av sitt eget parti. Det är också troligt att det blir stökigt det närmaste året, med ett nyvalshot ständigt hängande över svensk politik. I det läget är det inte lämpligt att byta partiledare.

Partiets stöd, som ökade efter sommarens rekordtorka, sjönk nästan lika fort som utetemperaturen.

För Miljöpartiet är det annorlunda. Språkrören är inte statsministerkandidater. Miljöpartiet gjorde också ett klart sämre valresultat än opinionsmätningarna. Partiets stöd, som ökade efter sommarens rekordtorka, sjönk nästan lika fort som utetemperaturen. Och att Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka lovade Moderaterna 3 000 röster i utbyte mot ett bygglov för en ny moské, som tv-programmet Uppdrag granskning avslöjade två dagar innan valet, lär också ha kostat många röster.

Eftervalsdebatten inom Miljöpartiet verkar också bli hård. Förra språkröret Birger Schlaug var först ut, och menar att språkrören blev språkrör för regeringen och inte för Miljöpartiet – "ett "gigantiskt misstag". Han tycker också att partiet hanterat den interna kritiken dåligt, som behandlingen av riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillimets och Valter Mutt.

För ett parti som säger sig sätta klimatet främst är det också förödande för trovärdigheten att utsläppen av växthusgaser har ökat de senaste fyra åren

Dessa har nu återupptagit sin kritik. Annika Lillimets vill till exempel att Miljöpartiet kallar till en extrakongress, som skall byta inriktning på partiet och välja ny partiledning.

Det är naturligt att Miljöpartiet nu får en intern debatt om regeringssamarbetet och om språkrören. Miljöpartiet har nästan alltid fått vika sig för Socialdemokraterna i regeringssamarbetet och inte fått igenom mycket av sin politik. För ett parti som säger sig sätta klimatet främst är det också förödande för trovärdigheten att utsläppen av växthusgaser har ökat de senaste fyra åren, efter många års nedgång. Det hjälper inte att skylla på högkonjunkturen.

Vad gäller språkrören har de inte gjort ett tillräckligt bra jobb.

Vad gäller språkrören har de inte gjort ett tillräckligt bra jobb. Det är talande att Gustav Fridolin och Isabella Lövin inte har lyckas lyfta sina förtroendesiffror i valrörelsen, som många andra partiledare har gjort.

Till detta kommer alla skandaler som partiet varit inblandat i. Den värsta är kanske bostadsminister Mehmet Kaplans samröre med den fascistiska turkiska gruppen Grå vargarna.

Det finns därför all anledning för miljöpartisterna att fundera över framtiden, både för språkrören och inför ett eventuellt nytt regeringssamarbete. Det sistnämnda lär vara det minsta problemet. S-MP-regeringen lär röstas bort inom kort, och intresset för att ta med Miljöpartiet i en ny regering lär vara marginellt både inom Socialdemokraterna och Alliansen.

Annons