Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Morgan Johansson (S) är fel ute om migrationen

Annons

En av de 73 punkterna i Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är att den framtida migrationspolitiken skall avgöras i en parlamentarisk kommitté, det vill säga i en utredning där alla riksdagens partier finns med. Detta är också något som i princip alla partier var överens om i fjolårets valrörelse.

Anmäl text- och faktafel

Det är bra. Det finns stora fördelar med en bred överenskommelse om migrationspolitiken, där många partier är överens om vad som skall gälla.

Eftersom det skall bli en parlamentarisk utredning kommer alla partier att vara med, även Sverigedemokraterna. Det är också bra, även om Sverigedemokraterna aldrig kommer att ställa sig bakom det förslag som utredningen lägger fram. Dels kan Sverigedemokraterna inte hävda att de är utestängda, dels kommer det att bli tydligt hur stora skillnaderna är i migrationspolitiken mellan Sverigedemokraterna och de övriga partierna.

I stället menar han att utredningen bara skall beröra några få frågor

Det är därför mycket olyckligt att det nu tycks ha blivit oenighet om denna utredning. Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skall nämligen utredningen inte innebära någon total översyn av migrationspolitiken. Han menar att det inte finns tid för detta innan den tillfälliga migrationslagen, som infördes i samband med flyktingkrisen 2015, löper ut i juli 2021. I stället menar han att utredningen bara skall beröra några få frågor, som villkoren för att få asyl, avvägningen mellan permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd och kanske någon fråga till.

Det här har retat upp M-ledaren Ulf Kristersson. Han vill att utredningen skall ta upp fler saker, till exempel hur de som inte fått asyl skall kunna utvisas, nya regler för svensk medborgarskap, reglerna för familjeåterförening och hur snabbt de nyanlända skall omfattas av de svenska välfärdssystemen.

Därför måste den kommande migrationsutredningen ta upp alla delar av migrationspolitiken.

Ulf Kristersson har rätt. Syftet med en migrationsutredning är att försöka få en bred samsyn inom hela migrationspolitiken, inte bara några få delar. Därför måste den kommande migrationsutredningen ta upp alla delar av migrationspolitiken.

Hela utredningen behöver inte heller vara klar i lagom tid till att den tillfälliga migrationslagen löper ut i juli 2021. De delar av utredningen som måste vara klara tills dess kan brytas ut och presenteras i ett delbetänkande.

Morgan Johansson måste därför ge med sig.

Och i värsta fall går det ju att förlänga lagen ytterligare en gång. Den är ju redan förlängd i två år, vilket för övrigt är en annan av de 73 punkterna i Januariavtalet.

Morgan Johansson måste därför ge med sig. C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund måste snarast markera för honom att han inte kan tolka Januariavtalet på detta sätt.

Däremot tänker Ulf Kristersson fel när han i en intervju i Expressen säger att "Moderaterna och Socialdemokraterna borde ta varandra i hand och göra en stor migrationspolitisk uppgörelse". Självklart kommer det att vara dessa två partier som utgör grunden i en bred uppgörelse. Men om denna uppgörelse skall vara tillräckligt bred för att hålla över en längre tid så måste även Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet vara med, även om de inte har något avgörande inflytande