Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Misstag av Stefan Löfven att inte lova mer pengar till välfärden

Det är inte ofta som en ledare för Vänsterpartiet vill förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna för att förändra en budget som en socialdemokratisk finansminister lagt fram. Men så är läget i svensk politik just nu.

Delvis har Socialdemokraterna sig själva att skylla. S-MP-regeringens budget, som förhandlades fram med Centerpartiet och Liberalerna, innehöll för lite pengar till kommunerna och regionerna, vilket på många håll fått till följd stora besparingar inom skolan, vården och omsorgen. Det här insåg till exempel Centerpartiet snabbt. Redan i oktober i fjol, bara en månad efter att budgeten hade presenterats, ville Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström ge kommunerna mer pengar i vårbudgeten.

Socialdemokraterna har dock inte velat lova mer pengar, utan i stället pratat om att "följa utvecklingen". Det har varit ett misstag. Det har öppnat för oppositionspartierna att angripa regeringen för att svika välfärden.

V-ledaren Jonas Sjöstedt krävde i tisdags att Stefan Löfven redan på onsdagen skulle ge besked om mer pengar till kommuner och regioner. Något sådant besked kom dock inte i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. I stället kom Stefan Löfven med vaga löften: han höll med om att mer pengar behövs, men inte när pengarna kommer.

Nu framstår det som om regeringen är passiv

Det var ett misstag av Stefan Löfven. Det naturliga hade varit att regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, redan nu hade lagt fram förslag om ökade anslag. Nu framstår det som om regeringen är passiv, och att bara oppositionspartierna ser problemen i skolan och vården.

Men antagligen vill inte Stefan Löfven vika sig för utpressning och hot. Kanske tycker han också att det blir intressant att se vad resultatet blir av förhandlingarna mellan Jonas Sjöstedt (V), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD). De lär få svårt att komma överens, framför allt när det gäller hur extrapengarna till kommuner och regioner skall finansieras. Moderaterna vill till exempel ta pengar från biståndet, vilket Vänsterpartiet inte lär gå med på.

Det här innebär dock inte att det saknades nyheter i partiledardebatten. Ulf Kristersson krävde till exempel extraval, som han menade var det enda som kunde lösa problemen i svensk politik. Han avslöjade dock inte hur den lösningen skulle se ut.

Det blir intressant att se hur den inbjudan tas emot

En annan nyhet var att Ebba Busch Thor verkar ha kommit över sin årslånga bitterhet gentemot Centerpartiet och Liberalerna. Hon inbjöd dem i stället att återuppta samarbetet: "Kom hem till borgerligheten". Det blir intressant att se hur den inbjudan tas emot av de KD-sympatisörer som alltsedan Januariavtalet har kallat Centerpartiet och Liberalerna för "svikare" och har uteslutit ett nytt samarbete.

Däremot var det inte något nytt när Jimmie Åkesson presenterade siffran över hur många som fick uppehållstillstånd i Sverige i fjol (120 000), men "glömde" att berätta att en tredjedel består av asylsökande och anhöriginvandrare, medan övriga är personer som skall arbeta eller studera här. Den typen av utelämnade faktauppgifter utgör grunden i sverigedemokratisk propaganda.