Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Litar inte företagarna på Bino Drummond?

Inför varje val kritiserar partierna i opposition Norrtälje kommuns företagsklimat och lovar att förbättra det om de vinner valet. Så gjorde till exempel Bino Drummond (M) och Robert Beronius (L) innan fjolårets val.

Anmäl text- och faktafel

Innan valet 2014 gjorde Ulrika Falk (S) samma sak. Hon satte till och med upp ett mål: att Norrtälje kommun 2020 skulle ligga över genomsnittet för Stockholms län i den rankning av företagsklimatet som Svenskt Näringsliv genomför varje år.

Då låg Norrtälje på plats 94 i rankningen, en nivå som Norrtälje kommun hade legat på under några år. Medeltalet för kommunerna i Stockholms län i rankningen var 69.

Efter valet 2014 blev det maktskifte, och ett S-C-MP-styre bildades. Ulrika Falk blev kommunstyrelsens ordförande.

En del av förklaringen till raset är troligen Ulrika Falks partitillhörighet.

Någon förbättrad placering i rankningen lyckades hon dock inte uppnå, trots det högt ställda målet. Tvärtom, det blev ett ras. 2015 blev placeringen 119, 2016 blev placeringen 176 och 2017 blev placeringen 212. I fjol blev det en liten förbättring till 198 och i årets rankning, som kom i tisdags, blev det en marginell förbättring till 196.

En del av förklaringen till raset är troligen Ulrika Falks partitillhörighet. Företagare brukar generellt sett rösta på något av partierna till höger. Ett maktskifte som innebär att en kommun får ett socialdemokratiskt kommunalråd gör därför att många företagare tycker att kommunens företagsklimat blir sämre, oavsett vilken politik som drivs.

På samma sätt borde därför ett maktskifte till ett alliansstyre, och till en kommunstyrelseordförande från ett alliansparti, innebära en förbättrad placering på rankningen. Så har dock inte skett efter skiftet från Ulrika Falk (S) till Bino Drummond (M) efter fjolårets val. Det är lite förvånande.

Här sjönk resultatet för Norrtälje kommun kraftigt efter maktskiftet 2014.

En av punkterna i den enkät som ligger till grund för Svenskt Näringslivs rankning är "Kommunpolitikernas attityder till företagande". Här sjönk resultatet för Norrtälje kommun kraftigt efter maktskiftet 2014. Fjolårets maktskifte har dock inte alls fått samma effekt. Även om siffran stigit något i årets mätning är det långt, långt kvar till de nivåer som kommunen nådde under moderaten Kjell Janssons tid som kommunstyrelsens ordförande.

Det verkar som om kommunens företagare inte riktigt litar på att Bino Drummond och de övriga i allianspartiernas ledning har samma kunskap och förståelse för företagens villkor som fanns när Kjell Jansson var kommunalråd. Den regelförenklingskommission som alliansstyret har satsat på har uppenbarligen inte räckt för att öka förtroendet, inte heller att kommunstyrelsen fått ett näringslivsutskott. Kanske vill företagarna se konkreta resultat av det nya kommunstyret innan de är beredda att ge ett bättre betyg?

Den här rankningen, som många andra, måste tas med en stor nypa salt.

Å andra sidan är "Allmänhetens attityder till företagande" det område i rankningen där Norrtälje kommun sjunkit mest sedan i fjol: hela 53 placeringar. Även om inflyttningen till kommun har varit stor det senaste året kan knappast kommunmedborgarna ha blivit så mycket mer negativa till företagande på ett år. Det visar tydligt att den här rankningen, som alla andra, måste tas med en stor nypa salt.