Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Lätt att förstå att Lövin har tröttnat på Löfven

Annons

Det fanns en stor glädje inom Miljöpartiet när S-MP-regeringen bildades efter valet 2014. Äntligen skulle miljöpartisterna få visa att partiet var regeringsdugligt.

Strävan efter att få visa sig regeringsdugliga har gjort att miljöpartisterna gått med på mängder av smärtsamma eftergifter. Samtidigt har Miljöpartiets medverkan i regeringen gjort att partiet och dess företrädare har granskats hårdare, vilket bland annat har medfört flera pinsamma avslöjanden.

Det här har haft sitt pris. Miljöpartiets trovärdighet har minskat kraftigt. Opinionsstödet har rasat.

Men miljöpartisterna har tigit och lidit. De har hoppats och trott att vändningen skulle komma, och att Socialdemokraterna till sist skulle släppa fram en del MP-förslag som belöning för alla eftergifter.

I höstbudgeten fanns också en del av detta, till exempel införandet av en flygskatt, subventioner av elcyklar och ökade solcellsbidrag. Detta har dock inte hjälpt. Miljöpartiets opinionssiffror ligger fast runt fyra procent. Det är därför inte så konstigt att det börjar finnas en stor frustration i partiet.

Det har märkts tydligt de senaste dagarna. I tisdagens partiledardebatt i riksdagen tyckte till exempel språkröret Isabella Lövin att det förekom alldeles för mycket svartmålning om att Sverige "höll på att gå sönder". Hon kan inte ha varit omedveten om att just dessa ord var en bärande del i Socialdemokraternas valkampanj 2014. Hennes kritik mot svartmålning blir därför också en kritik mot Socialdemokraterna. Och medan Stefan Löfven tog upp den ökande våldbrottsligheten som ett av tre centrala problemområden, så menade Isabella Lövin i stället att den politiska debatten just nu piskade upp alldeles för mycket rädsla.

Miljöpartisterna är inte heller nöjda med S-MP-regeringens migrationspolitik. I en intervju i Dagens Nyheter i tisdags säger Isabella Lövin bland annat att Sverige skall ha en mer generös flyktingpolitik än andra EU-länder. Det strider helt mot vad Stefan Löfven och andra S-ministrar sagt: att Sverige inte kan ha en migrationspolitik som skiljer sig från andra EU-länder.

Den här typen av markeringar lär dock inte öka Miljöpartiets opinionssiffror, utan bara ytterligare försämra samarbetsklimatet inom regeringen. Men Miljöpartiet har inte så mycket val. Socialdemokraterna vill hålla ihop S-MP-regeringen, inte minst för att inte få äta upp alla hårda ord som socialdemokrater fällde över sprickorna i de borgerliga regeringarna 1976-1982 och 1991-1994. Å andra sidan är säkerligen Stefan Löfven trött på besvärliga miljöpartister och bedömer troligen att en ren S-regering skulle ha enklare att samarbeta över blockgränsen. Han skulle därför inte bli speciellt ledsen om Miljöpartiet lämnar regeringen.

Men om Miljöpartiet gör detta skulle partiets regeringsduglighet återigen ifrågasättas och alla uppoffringar hittills under mandatperioden skulle i princip bli meningslösa. Så Miljöpartiet tvingas fortsätta i regeringen, och tvingas driva en politik som bara går längre och längre från de ideal som partiet står för. Det är inte så konstigt att Isabella Lövin och alla andra miljöpartister blir frustrerade.

Annons