Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: L har fortfarande chans i EU-valet – men det har inte Fi

Det är några få dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Enligt opinionsmätningarna blir det ganska stora förändringar jämfört med förra EU-valet 2014.

Anmäl text- och faktafel

Då var Miljöpartiet den stora vinnaren. Partiet blev näst störst på 15,4 procent och fick fyra mandat i EU-parlamentet. I år tycks det gå klart sämre, trots att partiet toppar med kändisar som kulturminister Alice Bah Kunhke och meteorologen Pär Holmgren. Opinionsmätningarna pekar på att partiet bara får två mandat.

Partiet skulle dock i så fall göra ett mycket bättre val än i fjolårets riksdagsval. Det brukar också fungera med kändiskandidater i EU-valet, och Pär Holmgren är mycket kunnig i klimatfrågor. Kunskaper i politiskt arbete brukar väljarna inte heller bry sig så mycket om i EU-valet, trots att det har visat sig viktigt i arbetet i EU-parlamentet. Enligt Fredrick Federley, Centerns toppkandidat, är det till och med en belastning att ha erfarenhet från EU-parlamentet, eftersom "debatten i valrörelsen handlar om allt utom hur det faktiskt är i parlamentet".

Det ligger tyvärr mycket i detta. En alltför stor del av valdebatten har handlat om frågor som EU-parlamentet inte beslutar om, som svensk kärnkraft.

Årets stora förlorare verkar bli Liberalerna

De stora vinnarna i årets EU-val tycks bli Sverigedemokraterna. Partiet ligger runt 18 procent i opinionsmätningarna, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2014. Att partiet inte längre vill att Sverige lämnar EU tycks inte ha skrämt bort väljarna, inte heller flera andra partiers budskap om "värderingsval" eller "kamp mot extremhögern". De senaste dagarnas avslöjanden om att partiets toppkandidat Peter Lundgren tafsat på en kvinnlig SD-kollega kan dock sänka partiets siffror.

Årets stora förlorare verkar bli Liberalerna, som ser ut att mista de två mandat partiet har i dag i EU-parlamentet. Utan Marit Paulsen har partiet svårt att locka väljare, och även om Norrtäljefödda Karin Karlsbro gör ett helt okej jobb som toppkandidat, så är hon okänd och får inte partiets siffror att lyfta, trots att Liberalerna faktiskt har en väldigt tydlig profil i EU-valet.

Intresset för partiet tycks i dag som bortblåst.

Liberalerna har dock fortfarande chans att klara sig kvar i EU-parlamentet. Det har inte Feministiskt initiativ, som var förra EU-valets nykomling. Partiets toppkandidat Soraya Post har inte gjort bort sig helt, även om hennes inställning till Ryssland har visat sig vara mer än lovligt naiv. Men intresset för partiet tycks i dag som bortblåst.

I EU-valet är väljarna inte så låsta vid sina traditionella partier, utan nya partier kan få många röster. Så har det varit i de tre senaste EU-valen: 2004 fick Junilistan 14,5 procent, 2009 fick Piratpartiet 7,1 procent och 2014 fick Feministiskt initiativ 5,5 procent. I år finns det dock inget parti som följer i dessa partiers fotspår.

Socialdemokraterna och Moderaterna får vara glada om de kan behålla sina mandat

I övrigt ser Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ut att ha goda chanser att vinna extra mandat, medan Socialdemokraterna och Moderaterna får vara glada om de kan behålla sina mandat. Men mycket kan fortfarande hända. Väljarna är extra rörliga i EU-valen, och många beslutar sig sent. Det gör att de senaste dagarnas debatter och utspel kan få stor påverkan på slutresultatet.