Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: KD-arna bör inte göra alltför stora glädjeskutt

SCB:s stora partisympatiundersökning görs två gånger om året och brukar anses som en god mätare på opinionsläget. Eftersom SCB frågar många fler än andra opinionsinstitut anses SCB-mätningarna som mer tillförlitliga.

Anmäl text- och faktafel

På tisdagen kom en ny SCB-mätning. Det är den första sedan januariavtalet och borde därför visa hur väljarna ser på detta avtal och på Liberalernas och Centerpartiets nya roll i svensk politik.

Båda dessa partier går tillbaka något sedan förra mätningen. Centerpartiet får 6,9 procent, vilket är en nedgång på 1,7 procentenheter, medan Liberalerna får 3,7 procent, en nedgång på 0,6 procentenheter.

Nedgången är alltså inte så stor, men kan ändå tolkas som om väljarna inte gillar januariavtalet.

Frågan är dock hur tillförlitliga siffrorna är. Den stora vinnaren i SCB-mätningen är Kristdemokraterna. Partiet får 13,0 procent, en uppgång med hela 7,6 procentenheter.

Trots det var många i partiet besvikna.

Enligt SCB har Kristdemokraterna främst tagit väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Partiets högersväng, med bland annat mycket hård kritik mot Centerpartiet och Liberalerna, stramare flyktingpolitik och ja till utbyggd kärnkraft, har uppenbarligen lockat många.

Till skillnad från andra SCB-mätningar finns det dock denna gång ett val att jämföra med: EU-valet. Kristdemokraterna gjorde ett bra EU-val, och ökade med nästan tre procentenheter jämfört med EU-valet 2014: från 5,9 procent till 8,6 procent. Trots det var många i partiet besvikna. De hade hoppats på siffror på över tio procent. Det hade partiet troligen också haft en god chans att nå, om inte det hade tappat mängder av väljare till Moderaterna den sista veckan.

Även om det handlar om ett EU-val och inte ett riksdagsval, så är det ändå intressant att jämföra med SCB-siffran 13,0 procent. Trots att Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedal inte gjorde en lika bra valrörelse som till exempel Centerns Fredrick Federley eller Moderaternas Tomas Tobé, så kan detta inte förklara den stora skillnaden.

Kristdemokraternas SCB-siffra är därför antagligen alldeles för hög.

Däremot kan förklaringen vara att huvuddelen av SCB-undersökningen gjordes i början av maj. Då hade Kristdemokraterna högre opinionssiffror än vad partiet fick i valet. Många valde Moderaterna i stället för Kristdemokraterna, troligen på grund av nyheten om hur förre EU-parlamentarikern Lars Adaktusson hade röstat i EU-parlamentets abortomröstningar, och att KD-ledaren Ebba Busch Thor ville ge barnmorskor "samvetsfrihet", det vill säga rätt att vägra utföra aborter.

Aborter och samvetsfrihet är inga specifika EU-frågor, utan den negativa synen på partiet påverkar även opinionen i rikspolitiken. Kristdemokraternas SCB-siffra är därför antagligen alldeles för hög.

KD-arna bör därför inte göra alltför stora glädjeskutt, trots den stora uppgången i SCB-mätningen. EU-valet har gjort att många väljare har ändrat sig sedan SCB-mätningen gjordes. Därför bör inte heller centerpartisterna och liberalerna vara alltför ledsna för att partierna backar i SCB. Den negativa effekten av januariavtalet blev inte så stor, och för Centerpartiets del finns dessutom stor chans att EU-valrörelsen har vänt nedgången till en uppgång.