Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Jimmie Åkesson har fel – EU-medlemskapet är bra för Sverige

Det var nära att Sverige inte gick med i EU. Folkomröstningen 1994 var jämn. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, medan 46,8 procent röstade emot.

I dag har Sverige varit medlem i EU i drygt 20 år. Och i dag är stödet starkt för det svenska medlemskapet. Enligt de mätningar som Statistiska Centralbyrån gör har andelen EU-motståndare legat ganska stabilt runt 20 procent de senaste tio åren, medan andelen som är för EU-medlemskapet legat runt 50 procent.

Intressant är också att den positiva inställningen till EU har ökat i nästan alla partier. Allra störst är förändringen inom Miljöpartiet, som har gått från att vara ett av de mest EU-negativa partierna till att bli ett av de mest EU-positiva. Tio procent av Miljöpartiets sympatisörer var för det svenska EU-medlemskapet 1996. I den senaste SCB-mätningen, som kom för någon vecka sedan, är motsvarande siffra strax under 70 procent.

Även inom Vänsterpartiet, vars partilinje är att Sverige skall lämna EU, har motståndet minskat.

Även inom Vänsterpartiet, vars partilinje är att Sverige skall lämna EU, har motståndet minskat. 1996 var under tio procent av partiets sympatisörer för det svenska EU-medlemskapet. I dag är siffran 45 procent.

I ett parti har dock andelen EU-vänner inte stigit: Sverigedemokraterna. Där har siffran för andelen EU-vänner legat ganska stabilt runt låga 20 procent alltsedan SCB tog med partiet i sina mätningar för tio år sedan.

Jimmie Åkesson har därför stort stöd bland sina sympatisörer när han i en intervju i Dagens Industri säger att Sverigedemokraterna vill ha en ny folkomröstning om EU inom fyra års tid. Många av hans sympatisörer delar säkerligen också hans inställning att Sverige betalar "ofantligt mycket pengar" till EU och får lite tillbaka.

EU har gjort att det i dag enkelt går att arbeta och studera i andra EU-länder, vilket inte minst många ungdomar har nytta av.

Visst finns det problem i EU-samarbetet. Inte minst byråkratin är väldigt dyr och alltför omfattande. Men fördelarna med EU-samarbetet överväger. EU har skapat fred och samarbete i ett Europa där två krig förödde stora delar av kontinenten. Handeln inom EU har ökat välståndet inom alla EU-länder, inte minst i Sverige. EU har gjort att det i dag enkelt går att arbeta och studera i andra EU-länder, vilket inte minst många ungdomar har nytta av. Genom EU-medlemskapet kan Sverige också påverka besluten i de stora länderna i Europa, vilket till exempel de skärpta reglerna för antibiotikaanvändning inom jordbruket är ett aktuellt exempel på.

Det finns alltså stora fördelar för Sverige att vara med i EU. Och det är dessa fördelar som gör att en majoritet i Sverige tycker att EU-medlemskapet är bra.

Brexit har visat vilka problem ett EU-utträde skapar för ett land. Det är sådana problem Jimmie Åkesson vill skapa även för Sverige.

Men det gäller inte för sverigedemokrater. De lever i en missnöjesbubbla, där alla problem skylls på syndabockar. Invandrarna är en sådan. EU en annan.

Brexit har visat vilka problem ett EU-utträde skapar för ett land. Det är sådana problem Jimmie Åkesson vill skapa även för Sverige.

Som tur är har han litet stöd för sin uppfattning. Trots att Sverigedemokraterna har fått mer stöd de senaste åren har inte EU-motståndet ökat. Så Jimmie Åkesson får gärna driva frågan om att lämna EU hårt i valrörelsen. Det kan få fler att inse vilka problem mer makt till Jimmie Åkesson skulle medföra för Sverige.