Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur mycket C-L-politik har Löfven gått med på i vårbudgeten?

Annons

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebär en stor förändring i svensk politik. En vänsterregering styr nu Sverige med stöd av två borgerliga partier. Alla budgetar som regeringen lägger fram måste godkännas av dessa två partier.

Anmäl text- och faktafel

Januariavtalet är en kompromiss. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick göra störst eftergifter för att få Centerpartiet och Liberalerna att gå med på en överenskommelse. Innehållet i januariavtalet ligger därför närmare C- och L-politik än S- och MP-politik.

På onsdag presenteras regeringens vårproposition, den så kallade vårbudgeten. Det blir den första budgeten för det nya samarbetet. Det blir därmed också en första test på om Centerpartiet och Liberalerna har lyckats att få igenom den stora liberala omläggning av regeringspolitiken som januariavtalet innebär, eller om de båda partierna har blivit Socialdemokraternas stödpartier, som Moderaterna och Kristdemokraterna hävdar.

En del av innehållet i vårbudgeten har redan läckt ut.

Samtidigt är en vårbudgeten inte lika heltäckande som en höstbudget. Det går till exempel inte att ändra inkomstskatter i en vårbudget. S-MP-regeringens vårbudget kan förändra vissa av de beslut som finns i den M–KD-budget som riksdagen godkände i december, men inte alla.

En del av innehållet i vårbudgeten har redan läckt ut. Liberalerna har till exempel avslöjat att vårbudgeten innehållet 475 miljoner till kommunerna för att anställa lärarassistenter. Liberalerna har också tagit åt sig äran av att vårbudgeten innehåller mer pengar till kriminalvården.

Centerpartiet har avslöjat att vårbudgeten innehåller 350 miljoner i ökat stöd till lantbrukare som drabbades av fjolårets torka, höjt anslag till skogsägare som väntar på ersättning för skog som blivit skyddsklassad och återställd moms för naturguider (M–KD-budgeten innebar höjd moms på naturguider från 6 till 25 procent). Centerpartiet har också fått igenom sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 18 år och för egenföretagare som anställer sin första medarbetare.

Det här är bra reformer, där de flesta inte hade blivit genomförda utan Centerpartiets och Liberalernas förtjänst.

Andra C-krav som genomförs i vårbudgeten är att kravet på kollektivavtal för nystartsjobb slopas och att 100 miljoner satsas på lagring av koldioxid och annan teknik som kan minska mängden växthusgaser i atmosfären. Centerpartiet har också sett till att kvinno- och tjejjourerna får 40 miljoner extra.

Det här är bra reformer, där de flesta inte hade blivit genomförda utan Centerpartiets och Liberalernas förtjänst. Men frågan är om det räcker för att sätta bilden av att det är Centerpartiet och Liberalerna som dikterar S-MP-regeringens politik, och att vårbudgeten innebär ett steg mot den stora liberala förändring av S-MP-regeringens politik som januariavtalet syftade till och som Sverige verkligen behöver.

Det kan sätta tonen för S-MP-C-L-samarbetet för hela denna mandatperiod, både vad gäller politiken och den bild väljarna får av samarbetet.

I skrivande stund går detta inte att avgöra, eftersom hela innehållet i vårbudgeten inte är offentligt. Men troligen har Centerpartiet och Liberalerna fått släppa fram flera reformer som Socialdemokraterna och Miljöpartiet velat ha. Vilka dessa eftergifter är visar sig på onsdag. Det kan sätta tonen för S-MP-C-L-samarbetet för hela denna mandatperiod, både vad gäller politiken och den bild väljarna får av samarbetet.

Annons